Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WSJ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed

WSJ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed

Οι τραπεζίτες θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν στη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα ότι θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ταχύτερα και σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της επιδείνωσης της εικόνας του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι ψήφισαν να αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, και αρκετοί έχουν δηλώσει έκτοτε ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μια άλλη τέτοια αύξηση στη συνάντησή τους αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση της 14η-15ης Ιουνίου της Fed, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οι τραπεζίτες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι έπρεπε να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια λεγόμενη «περιοριστική στάση» (σ.σ. επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη), αρκετά υψηλή για να επιβραδύνει την ανάπτυξη, και ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να ανεβάσουν τα επιτόκια σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης – Πάουελ: Πιθανή νέα αύξηση κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν», ανέφεραν τα πρακτικά, προσθέτοντας: «Αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν να υφίστανται».

Πυρκαγιά υψίστου συναγερμού

Ο γενικός τόνος των πρακτικών υποδηλώνει ότι «η Fed αναβάθμισε το πρόβλημα του πληθωρισμού σε πυρκαγιά ύψιστου συναγερμού», δήλωσε ο Omair Sharif, οικονομολόγος και επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Inflation Insights LLC.

Ως αποτέλεσμα, τα πρακτικά αποκάλυψαν επίσης την αυξανόμενη αποδοχή των αξιωματούχων ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους κινδύνους ύφεσης, αλλά το θεώρησαν ως «ένα κόστος που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JPMorgan Chase.

Από τη συνάντηση του περασμένου μήνα, αρκετοί πρόεδροι και διοικητές τραπεζών της Fed υποστήριξαν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες αυτόν τον μήνα.

«Δεν έχουμε θετικά στοιχεία από τον πληθωρισμό με τρόπο που ήλπιζα», δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, σε σχόλια σε δημοσιογράφους στις 24 Ιουνίου, εξηγώντας την υποστήριξή της για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της FED οι μετοχές πραγματοποίησαν ράλι, με τον Dow Jones Industrial Average να κλείνει με άνοδο 0,2% στις 31037,68 μονάδες. Οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, το οποίο έκλεισε στο 2,911%, από 2,808% την Τρίτη.

Τα πρακτικά έδειξαν ένα ασυνήθιστο επίπεδο συμφωνίας μεταξύ των 18 αξιωματούχων που συμμετέχουν στις συναντήσεις χάραξης πολιτικής: Όλοι εκτός από έναν υποστήριξαν την αύξηση κατά 0,75 μονάδες.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,3% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα , σύμφωνα με τον δείκτη τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, που προτιμά να μελετά η Fed. Οι βασικές τιμές, που εξαιρούν τις ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν 4,7% τον Μάιο. Ένα ξεχωριστό μέτρο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σημειώνει άνοδο, καταγράφοντας κέρδη 8,6% τον Μάιο —ένα νέο υψηλό 40 ετών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στοιχείων έχουν επισημάνει την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας που σημείωσαν άνθηση πέρυσι, όπως η στέγαση. Οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας μειώθηκαν επίσης από τη συνάντηση του περασμένου μήνα, μαζί με τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά για τον μελλοντικό πληθωρισμό.

Τα πρακτικά ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι οι δικές τους ανακοινώσεις σχετικά με μια ραγδαία σειρά αυξήσεων επιτοκίων ήταν υπεύθυνες για το είδος της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για τον περιορισμό των επενδύσεων και την επιβράδυνση της ευρύτερης οικονομίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στον βαθμό που η επικοινωνία της Fed προκάλεσε πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων ή τις προσδοκίες των επενδυτών για μελλοντικό πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι θα εξακολουθούν να αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τα βήματα πολιτικής που έχουν σηματοδοτήσει, παρόλο που ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτές καθ’ αυτές οι εξελίξεις στην αγορά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια λιγότερο επιθετική διαδρομή επιτοκίων.

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μπορεί να διορθώνει λάθη που έγιναν πέρυσι, όταν περίμεναν πάρα πολύ για να αυξήσουν τα επιτόκια, και πλέον κινούνται πολύ γρήγορα προς την άλλη κατεύθυνση.

«Εκτιμούμε ότι η επιτροπή θεώρησε ότι έπρεπε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της αφήγησης τον περασμένο μήνα και θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα αντιμετωπίσουν μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, ο οποίος προβλέπει σταθερή επιβράδυνση των πιέσεων στις τιμές το επόμενο έτος.

Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να μετατοπιστούν από τα αγαθά, που σημείωσαν ακραίες αυξήσεις τιμών πέρυσι, προς τις υπηρεσίες. Πολλοί οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες ήλπιζαν ότι αυτή η μετάβαση θα αμβλύνει τις συνολικές πιέσεις στις τιμές. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα είδαν σημάδια ότι θα μπορούσε αντί αυτού να προκαλέσει αυτές τις πιέσεις να ενταθούν στον τομέα των υπηρεσιών, παρέχοντας λιγότερη ανακούφιση από τον πληθωρισμό.

Γενικότερα, οι αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Τα πρακτικά αποκάλυψαν αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι η πρόσφατη περίοδος υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να αλλάξει την ψυχολογία των καταναλωτών με τρόπους που να διατηρούν υψηλό πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι προσδοκίες για μελλοντικό πληθωρισμό μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να υποχρεωθεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα πιο επιθετικά.

«Πολλοί συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η επιτροπή είναι ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί εάν το κοινό άρχιζε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της επιτροπής να προσαρμόσει τη στάση της πολιτικής όπως δικαιολογείται», αναφέρουν τα πρακτικά.

Αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα είδαν σημάδια ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων «θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν σε επίπεδα που δεν συνάδουν» με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%, αναφέρουν τα πρακτικά.

Η αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα διαμόρφωσε το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων της Fed σε ένα εύρος μεταξύ 1,5% και 1,75%. Όλοι οι αξιωματούχοι στη συνάντηση προέβλεψαν ότι το επιτόκιο θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 3% φέτος, και οι περισσότεροι προβλέπουν ότι επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν μεταξύ 3,5% και 4,5% το επόμενο έτος.

Τα πρακτικά παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον τρέχοντα ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, εκτός από το να σημειώσει ότι αυξάνοντας τα επιτόκια γρηγορότερα τώρα, οι αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία αργότερα. Αυτή η ρητορική ενθάρρυνε τις ελπίδες στη Wall Street ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed στις 15 Ιουνίου σηματοδότησε μια απότομη αλλαγή από τις ασυνήθιστα ακριβείς οδηγίες που παρείχαν πριν από εκείνη τη συνεδρίαση οι περισσότεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ευνοούσαν μια μικρότερη άνοδο κατά μισή μονάδα.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι μια υψηλότερη από την αναμενόμενη έκθεση πληθωρισμού ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου, άλλαξε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό ευρύτερα. Σύμφωνα με τα πρακτικά, η έκθεση «έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είχαν ακόμη δείξει σημάδια υποχώρησης» και αρκετοί αξιωματούχοι «το θεώρησαν ως παγίωση της άποψης ότι ο πληθωρισμός θα ήταν πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν προηγουμένως».

Οι αγορές ήταν πιο ασταθείς εν μέσω αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και την απάντηση της Fed. Τα μέσα επιτόκια των 30ετών σταθερών στεγαστικών δανείων, τα οποία εκτινάχθηκαν περίπου στο 6% μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο, έκτοτε μειώθηκαν, στο 5,74% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association.

Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες και η πορεία αύξησης των επιτοκίων τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης της Fed τον περασμένο μήνα προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πενταήμερη αύξηση στη διετή απόδοση του ομολόγου από το 1982. Μέχρι την Τρίτη, οι αποδόσεις είχαν αντιστρέψει μεγάλο μέρος όλης αυτής της ανόδου.

Οι επενδυτές σε προθεσμιακές αγορές επιτοκίων έχουν αρχίσει να εικάζουν ότι η Fed θα στραφεί σε μια σειρά μειώσεων επιτοκίων το επόμενο έτος.

«Μπορούσα να δω την αναπτυξιακή πλευρά της εξίσωσης που δικαιολογεί αυτή την κίνηση, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό οι αριθμοί του πληθωρισμού θα συνεργαστούν και θα μειωθούν αρκετά γρήγορα» που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια αντίδραση, δήλωσε ο Καρίμ Μπάστα, επικεφαλής οικονομολόγος στο III. Capital Management.

Οι οικονομολόγοι της Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου ανέφεραν ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας επιβραδύνθηκε και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν ότι οι επιχειρηματικές επαφές έδειξαν επίσης ότι οι μισθολογικές πιέσεις είχαν υποχωρήσει.

Έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Μάιο από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, λιγότεροι άνθρωποι παραιτήθηκαν και οι απολύσεις αυξήθηκαν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024