Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της θερμοκρασίας αποσταθεροποιεί τους παγετώνες των Άλπεων

Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της θερμοκρασίας αποσταθεροποιεί τους παγετώνες των Άλπεων

Η πολύνεκρη κατάρρευση παγετώνα στις Δολομιτικές Άλπεις είναι σημείο των καιρών.

Οι ασυνήθιστοι καύσωνες που πλήττουν φέτος τμήμα της Ευρώπης αποσταθεροποιούν τους παγετώνες των Άλπεων και απειλούν τους ορειβάτες, όπως κατέστησε σαφές η πολύνεκρη κατάρρευση παγετώνα στην Ιταλία, πιθανή συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στους Δολομίτες της Ιταλίας, τμήμα των Άλπεων, όταν καταπλακώθηκαν από τους πάγους που αποκολλήθηκαν από τον παγετώνα του Μαρμολάντα σε ύψος 3.300 μέτρων.

Διαβάστε επίσης: «Πρωτοφανής τα τελευταία 1.200 χρόνια» η ξηρασία σε Ισπανία και Πορτογαλία

«Το καλοκαίρι του 2022 μπορεί να αποδειχθεί η τέλεια καταιγίδα για τους παγετώνες» δήλωσε στο Reuters ο Τζιοβάνι Μπάκολο, ειδικός του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. «Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένας τέτοιος παγετώνας θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο» είπε.

Η κατάρρευση του παγετώνα συνδέεται με την περιορισμένη χιονόπτωση του περυσινού χειμώνα και τις ασυνήθιστα υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίας. Η κορυφή του Μαρμολάντα σπάνια φτάνει πάνω από το μηδέν, την Κυριακή όμως ο υδράργυρος έφτασε τους 10 βαθμούς Κελσίου.

«Οι παγετώνες μεγάλου υψομέτρου όπως ο Μαρμολάντα είναι συχνά απόκρυμνοι και εξαρτώνται από χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για να μείνουν σταθεροί» εξήγησε ο Πόουλ Κριστόφερσεν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Αποσταθεροποίηση

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο το καλοκαίρι και το υγρό νερό που προκύπτει μπορεί να λειτουργήσει ως λιπαντικό και να προκαλέσει την αποκόλληση του πάγου από το υποκείμενο πέτρωμα, εξήγησε.

O όγκος πάγου που αποκολλήθηκε στους Δολομίτες κατρακύλησε τη βουνοπλαγιά με ταχύτητα σχεδόν 300 χλμ/’ωρα (Reuters)

Οι Δολομίτες στη Βόρεια Ιταλία και οι Άλπεις γενικά πλήττονται δυσανάλογα από την παγκόσμια θέρμανση, με τη θερμοκρασία της περιοχής να αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, τοπικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο όγκος πάγου που αποκολλήθηκε στο Μαρμελάντα είχε ύψος 80 μέτρα και πλάτος 65.

Κατρακύλησε στην απότομη βουνοπλαγιά με ταχύτητα σχεδόν 300 χιλιομέτρων την ώρα και δεν έδωσε στους εκδρομείς περιθώριο αντίδρασης.

Οι εικόνες του τμήματος που απέμεινε στον παγετώνα δίνουν μια εικόνα για το τι μπορεί να συνέβη, είπε η Γκουλιελμίνα Αντέλε Ντιολαούτι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Τα ανώτερα δύο τρίτα του τείχους πάγου δείχνουν σκονισμένα, ένδειξη ότι παρέμεναν για καιρό εκτεθειμένα στον αέρα. Η βάση του παγετώνα είναι πιο γαλάζια, ένδειξη ότι παραμένει σταθερή.

Το σκονισμένο ανώτερο τμήμα του κάθετου γκρεμού από πάγο ήταν το εσωτερικό τμήμα μιας μεγάλης κοιλότητας που σχηματίστηκε στο πάνω μέρος του παγετώνα λόγω της ζέστης. Μέσα σε αυτή την κοιλότητα μπορεί να συσσωρεύθηκε νερό, το οποίο αύξησε το βάρος στο συγκεκριμένο σημείο και ίσως λειτούργησε ως λιπαντικό για την αποκόλληση ενός μ,εγάλου τμήματος.

«Η παράκληση που έχω για όσους επισκεφθούν ψηλά βουνά αυτό το καλοκαίρι είναι να είναι πολύ πιο προσεκτικοί» τόνισε ο δρ Κριστόφερσεν του Κέμπριτζ.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024