Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον ζητά η FDA

Κοροναϊός: Εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον ζητά η FDA

Παραμένει πάντως ασαφές αν οι νέες αναμνηστικές δόσεις θα στοχεύουν το στέλεχος BA.1 ή τα νεότερα BA.4 και ΒΑ.5.

Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 θα πρέπει να αλλάξει ώστε να καλύπτει τα στελέχη που επικρατούν σήμερα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη σύσταση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων αποφάσισε με 19 ψήφους υπέρ και 2 κατά να προτείνει την τροποποίηση των εμβολίων ώστε να καλύπτουν την παραλλαγή Όμικρον.

Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί τον Ιούλιο από την FDA, οι οποία συνήθως συμμορφώνεται με τις συστάσεις των συμβούλων της.

Διαβάστε επίσης:

Όπως αναφέρει το Reuters, τα μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης εμβολίων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι τα πλέον μεταδοτικά στελέχη κοροναϊού που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις σοβαρότερης νόσου.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν εμβόλια που στοχεύουν το στέλεχος BA.1, την αρχική βερσιόν της Όμικρον, το οποίο προκάλεσε νέο πανδημικό κύμα το περασμένο φθινόπωρο.

Η FDA ελπίζει ότι η εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού με το προσαρμοσμένο εμβόλιο θα μπορεί να ξεκινήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, δήλωσε ο δρ Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Παραγόντων της FDA.

«Όσο καλύτερα ταιριάζουν τα εμβόλια με το στέλεχος που κυκλοφορεί τόσο καλύτερη πιστεύουμε ότι θα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και πιθανώς η διάρκεια της προστασίας» είπε ο Μαρκς στη συνάντηση των συμβούλων.

Στην ίδια συνάντηση παρουσίασαν δεδομένα η Pfizer, η Moderna και η Novavax, οι οποίες ήδη δοκιμάζουν προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της BA.1.

Η Moderna ανέφερε ότι, σε περίπτωση που προτιμηθεί το συγκεκριμένο στέλεχος, θα είναι σε θέση να παραδώσει τον Σεπτέμβριο «περίπου διακόσια εκατομμύρια» δόσεις διδύναμου εμβολίου που στοχεύει την BA.1 και το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Η παραγωγή του υποψήφιου εμβολίου έχει ήδη ξεκινήσει για να μην χαθεί χρόνος.

Σε περίπτωση όμως που επιλεγούν τελικά τα στελέχη BA.4 και BA.4, οι παραδόσεις της Moderna θα καθυστερήσουν μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ανέφερε η εταιρεία.

Η Pfizer επίσης έχει παραγάγει «σημαντική» ποσότητα υποψήφιου εμβολίου για την BA.1 kκαι ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει στην παραγωγή εμβολίου για τις BA.4 και BA.5. Όποια κι αν είναι η απόφαση, το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους που στοχεύουν την ΒΑ.1 προσφέρουν καλύτερη ανοσιακή αντίδραση έναντι της Όμικρον, συγκριτικά με τα υφιστάμενα εμβόλια.

Τα εμβόλια δείχνουν επίσης να είναι αποτελεσματικά στις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Σημαντικό λόγο για την σύσταση των επόμενων εμβολίων έχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η δρ Κάντα Σουμπαράο, η οποία εκπροσώπησε τη συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ στη συνάντηση της FDA, τάχθηκε υπέρ της επιλογής της BA.1, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος διαφέρει περισσότερο από τον αρχικό πανδημικό ιό και ίσως προσφέρει ευρύτερη ανοσία.

Η Σουμπαράο τόνισε πάντως ότι η επιλογή της σύστασης είναι δύσκολη υπόθεση, δεδομένης της αβεβαιότητας για την εξέλιξη του ιού.

Το θέμα προγραμματίζεται να συζητηθεί την Πέμπτη σε συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων, στον οποίο συμμετέχει και η FDA.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024