Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM – Ανδριόπουλος: Η μόνιμη κατοικία «σώζει» το κέντρο της Αθήνας

OT FORUM – Ανδριόπουλος: Η μόνιμη κατοικία «σώζει» το κέντρο της Αθήνας

Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις έχουν τη δυνατότητα να πάνε μπροστά τόνισε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, μιλώντας στο OT FORUM 2

Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις έχουν τη δυνατότητα να πάνε μπροστά τόνισε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, η οποία ετοιμάζεται να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μια «στάση» στη Σοφοκλέους πριν την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αναφερόμενος στον χώρου του παλαιού Χ.Α. όπου πραγματοποιείται το OT FORUM, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως έρχονται μνήμες από την ίδρυση της εταιρείας, πριν από 20 χρόνια. «Αυτά τα συνέδρια κινητοποιούν το διάλογο, τις ιδέες και στο τέλος τα έργα», σημείωσε.

Η μόνιμη κατοικία «λύση» στο κέντρο της Αθήνας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τους κινδύνους για το κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας πως αυτοί που σκέφτονται τη μόνιμη κατοικία στο κέντρο της πόλης είναι και η επιτυχία για τη λύση του ζητήματος. «Αποτελεί μεγάλο στοίχημα να έρθει η μόνιμη κατοικία στην πόλη, έτσι θα προστατευθεί το περιβάλλον και θα υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας».

«Αυτές οι πόλεις που εκτόπισαν τον μόνιμο κάτοικο για χάρη του ξενοδοχείου και του Airbnb, όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, αντιμετώπισαν πρόβλημα, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να το προλάβουμε», πρόσθεσε.

Οι «πράσινες» πρωτιές

Ερωτηθείς για το αν τα «πράσινα κτίρια» μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως το 2008 ως εταιρεία πήραν την απόφαση να χτίζονται τα νέα κτίρια με πράσινα πιστοποιητικά Leed. «Ο κλάδος έχει την ευθύνη να προχωρήσει το μοντέλο του πράσινου κτιρίου. Φτιάξαμε το πρώτο πράσινο κτίριο στην Παιανία, το πρώτο πράσινο πάρκινγκ στα κτίρια του Παπαστράτου στον Πειραιά, το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Αυτές οι πρωτιές είναι σημαντικές, γιατί δίνεις το παράδειγμα και ακολουθούν και οι άλλοι».

Πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε το Ελληνικό

Μιλώντας για το project του Ελληνικού, ο επικεφαλής της Dimand σημείωσε πως παντού αυτά τα έργα αργούν «δεν με ξενίζει, το έργο θα αναπτύσσεται για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν μπορεί να γίνονται τέτοιας κλίμακας έργα σε 2 – 5 ή 10 χρόνια».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την αστική ανάπλαση στο Αμβούργο (HafenCity), που είναι 1.600 στρέματα, ξεκίνησε το 1997 και σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά 70%, θέλοντας ακόμη μια πενταετία για να τελειώσει.

«Είναι επιθυμία όλων να πετύχει το Ελληνικό. Πρέπει να πετύχει για λόγους εθνικούς και πρέπει όλοι να το υποστηρίξουμε».

Ο ίδιος εκτίμησε πως μετά το 2027 η κοινωνία και η επιχειρηματική κοινότητα θα ανακουφιστεί, βλέποντάς το να υλοποιείται.

Υλοποιούμε 23 έργα

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως υλοποιούνται 23 έργα. «Η στρατηγική μας κατεύθυνση από το 2015 δεν είναι απλά να κάνουμε έργα, αλλά να πραγματοποιούμε αστικές αναπλάσεις, γιατί πετυχαίνεις να αλλάζεις τη γειτονιά και τελικά να έχεις ένα πολαπλασιαστή στην περιοχή όπου έφτιαξες ένα έργο. Όπως το Φιξ στη Θεσσαλονίκη, ο Παπαστράτος και ο Πύργος στον Πειραιά και ο Βοτανικός  όπου αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα.

Αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αστικών αναπλάσεων δήλωσε πως διατηρώντας ένα παλιό κέλυφος δεν αυξάνεις τον όγκο εις βάρος του ελέυθερου χώρου. Με το έργο στον Πύργο του Πειραιά δεν προσθέτεις εκπομπές, εκεί ήταν ο σκελετός από το 1971, τόνισε. Ο ενσωματωμένος άνθρακας έμεινε εκεί και τώρα γίνεται κάτι πιο φιλικό για την πόλη.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να έχεις όραμα, όρεξη και εξειδικευμένη ομάδα. Στόχος μας είναι να αλλάζουμε το κέντρο της γειτονιάς. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Πάτρα. Σκεφτόμαστε το αποτύπωμα που θα αφήσει το έργο μας και σκεφτόμαστε πώς θα επηρεάσουμε θετικά την πόλη.

«Συνυπάρχουμε όλοι»

Ερωτηθείς για τις αστικές αναπλάσεις και το πώς αλλάζουν τις πόλεις και την αξία της γης, σχολίασε πως είναι ένα μεγάλο debate, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα έργα ανεβάζουν τις τιμές. «Για παράδειγμα ο Άγιος Διονύσιος, δεν πήγαμε εκεί το 2015 για να διώξουμε τα μηχανουργεία. Πήγαμε εκεί και συνυπάρχουμε. Φτάξαμε γραφεία, κατοικίες, gallery, εστιατόρια και γενικές εγκαταστάσεις. Όλοι εμείς πληρώσαμε τον μεγαλύτερο κόμβο μέσων σταθερής τροχιάς, είναι καινούργιο μέρος για να ζήσεις, να δουλέψεις και να διασκεδάσεις. Εκεί όπου είναι μόνο γραφεία το μέρος νεκρώνει μετά τις 18:00».

Να υπάρξει ισορροπία μεταξύ Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου

Σε ερώτηση για το αν η ανάπτυξη σε Λαύριο και Ραφήνα μπορεί να αλλάξει και τον Πειραιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στο Λαύριο. «Πρέπει να πάει η Αττική οδός και ο Προαστιακός. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα είναι σε 20 χρόνια ο Πειραιάς. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των τριών λιμανιών του Λεκανοπεδίου», πρόσθεσε.

Μεγάλες παρεμβάσεις μόνο με συναίνεση

Αναφορικά με τη συνεργασία δημοσίου – ιδιωτών, σχολίασε πως ήταν ένα πρόβλημα. «Καταλάβαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς συναίνεση. Εμείς καταφέραμε να συνεργαστούμε με πάρα πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες και αυτό αλλάζει τη ζωή των δημοτών. Πρέπει να φύγει ο φόβος από τη μέση, αλλά να υπάρχει και διαφάνεια».

Μιλώντας για τον Πύργο του Πειραιά και το ΜΙΝΙΟΝ και για το γιατί άργησε τόσα χρόνια η ανάπτυξη των κτιρίων, o κ. Ανδριόπουλος επεσήμανε πως υπήρχαν αστικοί μύθοι, ότι γέρνει, πέφτει κλπ. «Δεν πήραμε την Πίζα, τον Πύργο πήραμε. Οι πολιτικές των 80’s και 90’s δεν βοήθησαν. Βρέθηκε ένας δήμαρχος με ονοματεπώνυμο, ο Γιάννης Μώραλης και η ομάδα του και βλέπουμε όλα τα πλεονεκτήματα». Για το ΜΙΝΙΟΝ, δήλωσε πως δεν βοήθησαν οι συγκυρίες.

Τέλος, για το 5G και το ΙοΤ στα οικιστικά project, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε πως «θα βοηθήσει του developers να έχουν το λεγόμενο “γραφειόσπιτο”. Θέλω καλό δίκτυο, αξιοπιστία και ασφάλεια. Βοηθά τους επαγγελματίες του χώρου. Να έχουμε αρχιτέκτονες στο Σαν Φρανσίσκο, στη Θεσσαλονίκη ή στα Κύθηρα και σε πραγματικό χρόνο να υλοποιούμε ένα έργο στον Πειραιά για παράδειγμα. Όλα να γίνονται ηλεκτρονικά».

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024