Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φαρμάκης στο OT Forum: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας metaβαίνει στο μέλλον

Φαρμάκης στο OT Forum: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας metaβαίνει στο μέλλον

Το μέλλον που ονειρεύεται για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το «διαμάντι της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στο ΟΤ Forum. Το φιλόδοξο σχέδιο για την ενέργεια και τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Τη σημαντική πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί σε ότι αφορά κρίσιμα έργα υποδομής αλλά και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσω της συνετής και στοχοπροσηλωμένης αξιοποίησης κοινωνικών και κρατικών πόρων περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στο OT Forum – Meta Living.

Οραματιστής, νέος σε ηλικία, ειλικρινής και ρεαλιστής ο κ. Φαρμάκης έσπευσε να τονίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά «έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας» εστιάζοντας στις τεράστιες δυνατότητες της «ολυμπιακής γης» όπως του αρέσει να ονομάζει την Περιφέρεια του.

ΟΤ FORUM – Φαρμάκης: Το 2030 η Δυτική Ελλάδα θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη

Δυνατότητες, που μένουν αναξιοποίητες εδώ και δεκαετίες, ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, δίνοντας όμως ελπίδα, αφού όπως εξήγησε τα φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορούν τώρα να υλοποιηθούν μέσω των πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει καταθέσει προς έγκριση στην Κομισιόν φάκελο για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 και «περιμένω καλά μαντάτα μέσα στο καλοκαίρι» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Σχεδιάζοντας τη Δυτική Ελλάδα του 2030

Αναφερόμενος σε όσα έχουν ήδη γίνει ο περιφερειάρχης τόνισε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μόνο για τις ανάγκες της πανδημίας κινητοποιήθηκαν πόροι ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, ώστε να καλυφθούν ανάγκες των υγειονομικών μονάδων, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

Για τον τομέα των υποδομών παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 2021 ολοκληρώθηκε η παραλαβή πολλών έργων στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία και, παράλληλα, εντάχθηκαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ. Εάν υπολογίσουμε ότι για κάθε 1 ευρώ έργου επιστρέφουν στην τοπική οικονομία 1,8 ευρώ καταλαβαίνει κανείς της σημασία των έργων αυτών.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι την περίοδο 2019-2021 δόθηκαν συνολικά 190 εκατ. ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες.

Τα καλύτερα έρχονται

Ο κ. Φαρμάκης, παρουσίασε και ένα πολύ ισχυρό πλέγμα νέων δράσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

«Στη “φαρέτρα” μας έχουμε ήδη βάλει μια γενιά νέων έργων που έρχονται να βάλουν τέλος σε μια σειρά μεγάλων ελλειμμάτων του τόπου, έργων που έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, έργων που αλλάζουν την φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, την προκοπή, αλλά και την κοινωνική συνοχή», είχε πει σχετικά ο κ. Φαρμάκης.

Ενεργειακή απεξάρτηση

Τοποθετώντας ψηλά τον πήχη ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι στόχος είναι έως το 2030 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι ενεργειακά αυτόνομη και ψηφιακή.

Σημειώνεται ότι οι οι επτά Ενεργειακές Κοινότητες, η μεγάλη ενεργειακή συμμαχία για τη Δυτική Ελλάδα που στοχεύει στην κατασκευή του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη πρόσφατα έλαβαν την πρώτη πανελλαδική διάκριση.

Η διάκριση αυτή, όπως σημειώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντανακλά στο σύνολο όσων συμμετέχουν και εργάζονται για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου ενεργειακού έργου, που θα διαμορφώσει το μεγαλύτερο συνεργατικό ενεργειακό πάρκο της χώρας και αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα ενεργειακά project στην Ευρώπη.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «διαγνώσαμε μία μεγάλη ανάγκη. Αυτή της εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του κόστος, ειδικά για τους αγρότες μας. Αλλά είδαμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος και να πρωταγωνιστήσει σε προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης με πράσινα έργα, για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Μέχρι να δώσουμε ενέργεια στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας…»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024