Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραβεία Μποδοσάκη

Βραβεία Μποδοσάκη

Ίσως το μυστικό της επιτυχίας των Βραβείων Μποδοσάκη να κρύβεται στην αυστηρή επιλογή των τιμωμένων.

Με καθυστέρηση λίγων μηνών, λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο περιστύλιο του Ζαππείου η τελετή απονομής των Βραβείων Μποδοσάκη 2021, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξι νέοι επιστήμονες (ηλικίας κάτω των 40 ετών) τιμήθηκαν για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στο επιστημονικό πεδίο το οποίο τάχθηκαν να υπηρετούν. Ειδικότερα, από το πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών τιμήθηκαν οι Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος Ερευνών της εταιρείας Βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals Inc. και Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσολογίας Ογκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Από το πεδίο των Μαθηματικών τιμήθηκαν οι Στέφανος Αρετάκης, αναπληρωτής καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Θεμιστοκλής Σαψής, καθηγητής Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Από το πεδίο της Οικονομικής Επιστήμης τιμήθηκε η Μυρτώ Καλουπτσίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και από το πεδίο των Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τιμήθηκε ο Αντώνης Παπαβασιλείου, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Διαβάστε επίσης: Οι έξι επιστήμονες των φετινών Βραβείων Μποδοσάκη

Η βραδιά ήταν λαμπρή, όπως εξάλλου αρμόζει στον θεσμό, αλλά και γεμάτη συγκίνηση τόσο για τους βραβευμένους και τις οικογένειές τους όσο και για τα μέλη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο εφέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής και προσφοράς. Αν και σύντομες, οι διαλέξεις των τιμωμένων (στις οποίες περιέγραφαν τη δουλειά τους) δεν άφησαν καμία αμφιβολία για το πόσο άξιζαν τη βράβευση. Τελικά, ίσως το μυστικό της επιτυχίας των Βραβείων Μποδοσάκη να κρύβεται στην αυστηρή επιλογή των τιμωμένων. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι προηγούμενοι βραβευθέντες έχουν διαγράψει αξιοζήλευτες πορείες κατέχοντας σήμερα περίβλεπτες θέσεις εντός και εκτός της χώρας.

Αναμφίβολα, η βραδιά της 16ης Ιουνίου ανήκε στους τιμωμένους. Αλλά μετέδωσε σε όσους βρεθήκαμε κοντά τους μια αίσθηση αισιοδοξίας. Ναι, η χώρα μας παράγει ανεκτίμητης αξίας επιστημονικό κεφάλαιο. Ναι, το Ιδρυμα Μποδοσάκη στηρίζει με συνέπεια αυτό το αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό. Και ναι, τα επιστημονικά βραβεία εκτός από δημόσια αναγνώριση και ηθική ικανοποίηση για εκείνους που τα λαμβάνουν είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης υγιών προτύπων σε μια εποχή που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Είναι βέβαιον ότι στις ίδιες θέσεις θα βρεθούν στο μέλλον κάποια νέα παιδιά που εμπνεύστηκαν από τους εφετινούς τιμωμένους. Και για αυτό το Ιδρυμα Μποδοσάκη αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024