Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Η κανονικότητα και η στροφή στο κάρβουνο εκτίναξαν τις εκπομπές άνθρακα στην ΕΕ

Κλιματική αλλαγή: Η κανονικότητα και η στροφή στο κάρβουνο εκτίναξαν τις εκπομπές άνθρακα στην ΕΕ

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν το 2021 σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ

Εκτινάχθηκαν κατά 6,3% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ για παραγωγή ενέργειας, το 2021, όταν άρθηκαν τα περισσότερα μέτρα περιορισμού της COVID-19 από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η καύση ορυκτών καυσίμων αφορά κυρίως πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο, γαιάνθρακα και τύρφη.

Διαβάστε επίσης: 

Η περυσινή αύξηση οφειλόταν κυρίως στην αυξανόμενη χρήση γαιάνθρακα, η οποία συνέβαλε σε πάνω από το 50% της αύξησης. Τα υγρά ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για πάνω από το 29% της αύξησης, ενώ το 21% μπορεί να αποδοθεί στο φυσικό αέριο. Η μειωμένη χρήση τύρφης μείωσε ελαφρώς την αύξηση των εκπομπών CO2.

Οι εκπομπές της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και συνολικά στην 17η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με λιγότερο από 5% αύξηση των εκπομπών άνθρακα. Η χώρα μας αύξησε κατά 3,1% την κατανάλωση υγρών ορυκτών καυσίμων, μείωσε την κατανάλωση γαιάνθρακα κατά 4,4% και αύξησε το φυσικό αέριο κατά 11,4%, αυξάνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 3,5%.

Διαβάστε επίσης: Βιοκαύσιμα: Η απάντηση στην επισιτιστική κρίση

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές CO2 για την παραγωγή ενέργειας

Οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν το 2021 σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+18,0%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (+13,1%), τη Σλοβακία (+11,4%) και την Ιταλία (+10,6%) ). Οι μόνες δύο χώρες με εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών CO2 είναι η Πορτογαλία (-5,5%) και η Φινλανδία (-1,5%).

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Οι κλιματικές συνθήκες (π.χ. κρύος/μακρύς χειμώνας ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις εκπομπές.

Οι εκπομπές CO2 από τα ορυκτά καύσιμα προέρχονται από τη χώρα όπου καταναλώνονται τα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, την παραγωγή χάλυβα κ.λπ., γεγονός που επηρεάζει κατά συνέπεια τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Για παράδειγμα, η εισαγωγή γαιάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών στη χώρα εισαγωγής. Αντίθετα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζουν τις εκπομπές της χώρας εισαγωγής, καθώς αυτές αναφέρονται στη χώρα εξαγωγής όπου παρήχθη ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024