Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Θεσσαλονίκης 1978: Οι τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της πόλης

Σεισμός Θεσσαλονίκης 1978: Οι τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της πόλης

«Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια πόλη, που δεν έχει καμμιά σχέση με τη χθεσινή Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ως χθες ήταν μια ζωντανή πολιτεία. Σήμερα είναι μια νεκρόπολη»

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 23:00 το βράδυ, σαν σήμερα στις 20 Ιουνίου 1978, όταν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών συγκλονίστηκαν από ισχυρότατο σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο «Σεισμός της Θεσσαλονίκης», όπως έμεινε στην Ιστορία άφησε πίσω του 49 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

Η είδηση έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» μέσω τεχνολογίας που πλέον θεωρείται προϊστορική.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 21.6.1978, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της επόμενης ημέρας:

«Επείγον, αγωνιώδες, λιγόλογο “τέλεξ” του ανταποκριτή του “Bήματος” από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι στις 11 και 5’ τη νύκτα, τρομακτικός σεισμός συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη και έπειτα από τρία λεπτά σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μικρότερης εντάσεως.

Εγκαταλείπουμε το κτίριο – μηνούσε ο ανταποκριτής και πρόσθετε: Οι τηλεφωνικές γραμμές κόπηκαν. Σύννεφα σκόνης έχουν καλύψει την πόλη. Πρέπει να έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές και να έχουν καταρρεύσει πολλά οικοδομήματα.

Ο πανικός που έχει καταλάβει τους κατοίκους είναι αδύνατο να περιγραφεί. Στους δρόμους γίνεται πανδαιμόνιο και οι φήμες για καταρρεύσεις και για θύματα οργιάζουν.

Λίγη ώρα μετά την αποστολή του «τέλεξ», o ανταποκριτής του “Bήματος” τηλεφώνησε από περίπτερο!

Oκταόροφη πολυκατοικία – είπε φοβερά ταραγμένος- κατέρρευσε στην αρχή της πλατείας Ιπποδρομίου και τα ερείπιά της έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους.
Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην οδό Kων/νου Μελενίκου και στη πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στην πόλη επικρατεί απερίγραπτο χάος. Έντρομοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους, όσοι διαθέτουν, τη Θεσσαλονίκη.

Το σύννεφο από τις καταρρεύσεις εξακολουθεί να καλύπτει την πόλη.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 22.6.1978, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Η επόμενη ημέρα

«Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια πόλη, που δεν έχει καμμιά σχέση με τη χθεσινή Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ως χθες ήταν μια ζωντανή πολιτεία. Σήμερα είναι μια νεκρόπολη.

»Δεν την απονέκρωσε ο τρομακτικός σεισμός της περασμένης νύχτας. Την ερήμωσαν ο φόβος και ο πανικός.

»Η φυγή των κατοίκων της πήρε τη μορφή βιβλικής εξόδου. Πάνω από μισό εκατομμύριο Θεσσαλονικείς – σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση – την είχαν εγκαταλείψει ως χθες το μεσημέρι.

(…)

»Η περίπτωση επαναλήψεως εκείνου του σεισμού (σ.σ. 24ης Μαΐου) ήταν μία στις χίλιες. (…) Ο σεισμός έγινε, μόνο που ήταν ισχυρότερος, τρομακτικότερος, καταστρεπτικότερος. Ήταν 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και είχε νεκρούς και τραυματίες: Ένδεκα σκοτωμένους, έξη θύματα συγκοπής και πάνω από τριακόσιους τραυματίες».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 22.6.1978, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Αμέσως μετά την τρομακτική δόνηση και την υπόκωφη βοή που ακολούθησε, ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης σκέπασε το κέντρο της πόλεως.

»Το σύννεφο αυτό προερχόταν από τις εκατοντάδες καταρρεύσεις εξωτερικών τοίχων, εξωστών κλπ.

»Η σοβαρότερη καταστροφή ήταν η κατάρρευση της οκταόροφης πολυκατοικίας, στην αρχή της πλατείας Ιπποδρομίου, που πέφτοντας σαν χάρτινος πύργος σκέπασε κάτω από τα ερείπια έναν άγνωστο ακόμη αριθμό ενοίκων.

»Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το χάος επικράτησε στη ζωή της πόλης. Γυναίκες με παιδιά, κλαίγοντας υστερικά, έτρεχαν στους δρόμους, σειρήνες από συστήματα ασφαλείας, σε κεντρικά καταστήματα, ηχούσαν δαιμονιωδώς, άρρωστοι πηδούσαν από τα κρεβάτια τους και έφευγαν από τα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές έβγαζαν τους ασθενείς στους δρόμους ενώ σ’ όλα αυτά δεν υπήρχε η παρουσία του επίσημου κράτους, που φαίνεται ότι είχε καταληφθεί εξ’ απήνης».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 22.6.1978, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Τα θύματα αυξάνονται

«Η συμπρωτεύουσα μετρά ακόμη τους νεκρούς της, θύματα του σεισμού που την έπληξε τη νύκτα της Τρίτης.

»Με κομμένη την ανάσα βλέπει τον αριθμό των σκοτωμένων να μεγαλώνει συνεχώς, καθώς τα συνεργεία ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια της πολυκατοικίας της πλατείας Ιπποδρομίου.

»Ως αργά χθες, ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τους τριάντα έξη, από τους οποίους οι είκοσι πέντε είχαν σκοτωθεί από την κατάρρευση της πολυκατοικίας.

»Είναι άγνωστο, πόσοι ακόμη βρίσκονται θαμμένοι εκεί. Θα αποκαλυφθεί μόνο όταν γίνει πλήρης εκκαθάριση των ερειπίων πράγμα που δεν φαίνεται να είναι πολύ ευχερές».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 23.6.1978, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Τελικά, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 49. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κατοικούσαν στην πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024