Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γάμος για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια: Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ - Τι προβλέπει για την τεκνοθεσία

Γάμος για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια: Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει για την τεκνοθεσία

Παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη, θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας».

Με την πρόταση νόμου, ικανοποιείται ειδικότερα το εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου, για όλα τα ζευγάρια.

Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη, θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Tik Tok στο οποίο αναφέρει: «Κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλει ποιον θα αγαπήσουμε. Και όταν οι νόμοι είναι παράλογοι, τότε τους αλλάζουμε. Και πολύ αργήσαμε» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

@atsipras #fyp #fypgreece #tiktokgreece ♬ πρωτότυπος ήχος – Αλέξης Τσίπρας

Τι προβλέπει για τεκνοθεσία

Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα μέρη κάθε είδους ζευγαριών αποκτούν πλήρως τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους συζύγους, και ιδίως μεταξύ αυτών το δικαίωμα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, αφού πήρε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει ένα αρχικό σχέδιο της πρότασης νόμου, πήρε και την πρωτοβουλία να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του κόμματος, ενώ ακολούθησε σειρά εκδηλώσεων και επικοινωνιών με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, που οδήγησαν σε αναδιατύπωση και σε αλλαγές στις διατάξεις του.

Πρόκειται για διαδικασία που τηρήθηκε, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα από κόμμα της αντιπολίτευσης. Η διαβούλευση και η περαιτέρω παρέμβαση στη σχετική νομοθεσία θα συνεχιστεί σαφώς και πιο ενεργά, τηρώντας τις διαδικασίες παραγωγής του νομοθετικού έργου, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Αν αναγνωρίζετε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «αν σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 (2021/2679/(RSP)) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας».

Ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται σε 13 χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία) και σε 16 χώρες -μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (πέραν των παραπάνω και Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισλανδία).

Επίσης, η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές (Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο), όπως, άλλωστε, στις ίδιες περίπου χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024