Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι στον φόβο, ναι στην πρόληψη»: Η επιθυμία της Φώφης Γεννηματά γίνεται από αύριο πραγματικότητα

«Όχι στον φόβο, ναι στην πρόληψη»: Η επιθυμία της Φώφης Γεννηματά γίνεται από αύριο πραγματικότητα

Πολιτικοί, στελέχη κομμάτων και γυναίκες που πάλεψαν με τον καρκίνο έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα σε μία ημέρα τιμής για την Φώφη Γεννηματά.

Με προσωπικές ιστορίες, μηνύματα αφύπνισης από γυναίκες που πέρασαν τον καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερη μνεία στο έργο και τη μάχη της Φώφης Γεννηματά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών και ανακοινώθηκε πως ξεκινά ήδη από αύριο η αποστολή SMS σε αυτές.

Η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, που έφυγε από τη ζωή «χτυπημένη» από τον καρκίνο, αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός για να αναδείξει την τεράστια σημασία αυτού του προγράμματος και σήμερα σίγουρα θα ήταν περήφανη και χαμογελαστή.

Για τον λόγο αυτό πολιτικοί και στελέχη από την Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και γυναίκες που πάλεψαν και νίκησαν τον καρκίνο, τίμησαν τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά και μοιράστηκαν ιστορίες με ένα κεντρικό μήνυμα… «ΟΧΙ στον φόβο, ΝΑΙ στην πρόληψη».

Η Φώφη ήθελε να αποβάλει τον φόβο από τις γυναίκες με καρκίνο

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του κ. Τσούνη συζύγου της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος μίλησε για τη σύντροφο της ζωής του και τη μάχη που εκείνη έδωσε. Και μίλησε μπροστά στα παιδιά τους, Γιώργο και Κατερίνα Τσούνη που στέκονταν συγκινημένα, αλλά και υπερήφανα για τη μητέρα τους.

«Η Φώφη προσπαθούσε να πιέσει τις γυναίκες να αποβάλουν τον φόβο. Έβλεπε τον φόβο τους, ενώ συνήθιζε να λέει πως με όσα της έχουν συμβεί νιώθει σαν να έχει φοιτήσει στην Ιατρική», ανέφερε ο κ. Τσούνης προσθέτοντας πως η Φώφη Γεννηματά είχε προσπαθήσει πάρα πολύ γι’ αυτό το πρόγραμμα.

«Βλέπω σήμερα πως αυτό το πρόγραμμα είναι πιο ολοκληρωμένο, αλλά βλέπω επίσης να υπάρχει και μία διακομματική συναίνεση προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να βοηθήσει όλες τις γυναίκες να μην νιώθουν φόβο», τόνισε ο ίδιος.

Η μάχη με τον καρκίνο είναι ένας προσωπικός Γολγοθάς

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν  και οι τρεις γυναίκες που πάλεψαν, νίκησαν τον καρκίνο και θέλησαν να μοιραστούν τον δικό τους «μαραθώνιο».

«Όσο κι αν φοβόμαστε, πράγμα εντελώς ανθρώπινο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την πρόληψη», ανέφερε η Αγγελική Σαρηγιαννίδη η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι τρεις γυναίκες εκτός από τα μηνύματα αφύπνισης που έστειλαν, αναγνώρισαν πως η μάχη με τον καρκίνο είναι ένας προσωπικός Γολγοθάς.

«Οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να κρατάμε πάντα τα θετικά και να βρίσκουμε τη δύναμη που μέχρι τότε πιστεύαμε πως δεν είχαμε», είπε με τη σειρά της η κα. Δέσποινα Γεωργοπούλου, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Την δική της ιστορία μοιράστηκε η πρώην Αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων, Μαρία Πολύζου, τονίζοντας πως «όταν διαγνώστηκε με καρκίνο αποφάσισε να μπει ξανά στον αγώνα και να βγει νικήτρια».

Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις

Με μία άγνωστη συνέντευξη μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον  αγώνα που έδωσε η μητέρα του, Μαρίκα, στέλνοντας έτσι μήνυμα σε όλες τις γυναίκες να μην φοβούνται και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα για δωρεάν προληπτική μαστογραφία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μια ιστορία για την μητέρα του που είχε ασθενήσει από καρκίνο του μαστού και το 1996, «σε μια εποχή που δεν τολμούσαμε καν να μιλήσουμε για καρκίνο. Ήταν η ‘’επάρατη νόσος’’ δεν αναφερόταν καν το όνομα».

«Όταν ρωτήθηκε (η Μαρίκα Μητσοτάκη) για τον καρκίνο, είπε ‘’γιατί να το κρύψω; Αντιμετώπισα πέρσι έναν καρκίνο του μαστού. Δεν φοβάμαι να το πω. Γιατί να κρύψουμε τον καρκίνο; Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις. Γιατί ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος’’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αν ζεις με τον φόβο, τότε έχεις νικηθεί

«Αν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί», τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικαλούμενος παλιές δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στον αγώνα της τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «η Φώφη Γεννηματά μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο. ‘Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι’ είπε δημόσια δίνοντας μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά, που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της Προέδρου μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης».

Γυναίκες έχετε πια όλα τα εργαλεία και την παρακίνηση

Είναι σαφές πως τόσο οι παραπάνω ιστορίες και τα μηνύματα δύναμης, όσο και το νέο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας εντείνουν την προσπάθεια επικοινωνίας και πειθούς στις γυναίκες οι οποίες πλέον έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία αλλά και την παρακίνηση του κράτους.

Από αύριο τα πρώτα SMS σε γυναίκες για δωρεάν μαστογραφία

Στόχος είναι όλες οι γυναίκες να επισκεφτούν μια ιδιωτική ή δημόσια κλινική και να υποβληθούν σε όσες δωρεάν εξετάσεις χρειάζεται.

Η διαδικασία αυτή μάλιστα ξεκινά από αύριο κιόλας, καθώς η πλατφόρμα mastografia.gov.gr βρίσκεται ήδη σε λειτουργία για όσες γυναίκες 50 ως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Η αρχή θα γίνει από την Αττική και θα εξαπλωθεί σιγά σιγά σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει πως αύριο αρκετές γυναίκες της πρωτεύουσας που έχουν κλείσει τα 50 τους έτη θα λάβουν το πρώτο SMS για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024