Μητσοτάκης για δωρεάν μαστογραφία σε χιλιάδες Ελληνίδες: Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Την έναρξη του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων μαστού για 1,3 εκατομμύρια Ελληνίδες ηλικίας 50-69 ετών «Φώφη Γεννηματά» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν από αύριο 10/6 να κλείνουν ραντεβού για να εξεταστούν.
Η αρχή θα γίνει με τις ηλικίες 50-54 ετών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα πολιτικές δημόσιας υγείας. «Είναι πέντε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε προς όφελος της υγείας μας».
«Πρώτον να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά, ανέφερε συμπληρώνοντας πως όποιος τις ακολουθεί μπορεί να προσθέσει έως και 18 χρόνια ζωής επιπλέον.
»Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολα να πείσουμε τους πολίτες πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας προσδόκιμο και ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά. Είναι αδιανόητο ότι στη χώρα μας έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας».
Συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα, σημειώνοντας πως εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.
«Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα» συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα» πρόσθεσε.
- Η γενιά του αλγορίθμου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη διαλύει την καριέρα των νέων
- Ολυμπιακός – Ρεάλ: Αυτοί είναι οι διαιτητές του τελικού της Euroleague
- Παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ: Ένα σύστημα καταστολής για 300 εκατ. ανθρώπους
- Run to the OAKA – Χιλιάδες κόσμου «γίνονται ένα» με τους Iron Maiden
- Ανοίγει το μέτωπο με Χαμάς; «Τραμπ και Ισραήλ ξαναέγραψαν την εκεχειρία – Αν ζητάνε παράδοση, θα πολεμήσουμε»
- Μπολόνια – Ίντερ 3-3: «Χορταστική» ισοπαλία στο «Νταλ’ Άρα»
- Νεκροί 18 φοιτητές από επίθεση της Ουκρανίας στο Λουγκάνσκ
- Σερβία: Μεγαλειώδης αντικυβερνητική διαδήλωση – Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα του Νόβι Σαντ και εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 23.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jonathan-borba-96sMAeI8g3E-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442