Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσπεριδοειδή: Γεωργικές προειδοποιήσεις  - Τα αναγκαία μέτρα φυτοπροστασίας

Εσπεριδοειδή: Γεωργικές προειδοποιήσεις – Τα αναγκαία μέτρα φυτοπροστασίας

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις της Μύγας Μεσογείου ξεκίνησαν και καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί. Αυτή την εποχή προσβάλλονται ώριμοι καρποί όψιμων ποικιλιών των εσπεριδοειδών.

Συστήνεται έναρξη προστασίας σε όψιμα πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντσια, όψιμα μανταρίνια και γκρέιπ φρούτ χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα σκευάσματα.

Άμεση ανάρτηση παγίδων μαζικής παγίδευσης, προσέλκυσης και θανάτωσης σε πυκνότητα που προβλέπεται από τον κατασκευαστή.

Προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων ξενιστών της μύγας που βρίσκονται στον αγρό πρέπει να συλλέγονται και να απομακρύνονται.

Ψευδόκοκκος

Προσβάλει κυρίως τους καρπούς προκαλώντας πρόωρη καρπόπτωση και υποβάθμιση της εμπορικής τους αξίας λόγω της έκκρισης άφθονων μελιτωμάτων πάνω στα οποία αναπτύσσονται δευτερογενώς μύκητες της καπνιάς.

Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψή τους κατευθύνονται σε τρυφερά φυτικά μέρη, σε θέσεις προφυλαγμένες όπως ο κάλυκας, ο ομφαλός στις ομφαλοφόρες ποικιλίες, τα σημεία επαφής μεταξύ των καρπών ή καρπών με τους κλάδους όπου απομυζούν χυμούς και αναπτύσσουν πυκνές αποικίες. Προτιμούν μέρη σκιαζόμενα όπου η υγρασία είναι αυξημένη.

Συνιστάται κλάδεμα και καθαρισμός των προσβεβλημένων δέντρων.

Αμέσως μετά την καρπόδεση και πριν ο κάλυκας έρθει σε επαφή με τον  καρπό συστήνεται καταπολέμηση σε περιοχές με υψηλή υγρασία και σε δέντρα που παρουσίασαν σοβαρή προσβολή την προηγούμενη χρονιά.

Ελέγχετε το ποσοστό προσβολής μέχρι τη συγκομιδή με δειγματοληψίες καρπών που λαμβάνετε ανά 3 εβδομάδες. Το όριο καταπολέμησης είναι καρποί προσβεβλημένοι με συμπτώματα > 15%.

Η κυκλοφορία μυρμηγκιών πάνω στα δένδρα είναι ένδειξη παρουσίας κοκκοειδών ή άλλων εντόμων που εκκρίνουν μελιτώματα.

Επιλέγετε σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

Χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια όταν οι θερμοκρασίες τουλάχιστον για ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 30ο C και τα δέντρα είναι ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.

Κόκκινη ψώρα – Παρλατόρια- Μυτολόμορφη ψώρα

Διαπιστώθηκαν τα προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών που είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση.

Κλάδεμα και καθάρισμα των δέντρων περιορίζει την ανάπτυξη μεγάλων, επιζήμιων πληθυσμών. Σοβαρές προσβολές αναπτύσσονται σε δέντρα με πυκνή βλάστηση, παραμελημένα.

Συστήνεται άμεσα καταπολέμηση σε δέντρα που παρουσιάζουν σοβαρή προσβολή. Όπου συνυπάρχουν προσβολές κοκκοειδών και ψευδόκκοκου γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

Θρίπες

Προκαλούν επιδερμικές αλλοιώσεις στους καρπούς (ξηράνσεις, εσχαρώσεις ή στίγματα) υποβαθμίζοντας την εμφάνιση και την εμπορική τους αξία.

Συστήνεται καταπολέμηση όταν οι νεαροί καρποί με συμπτώματα προσβολής ξεπερνούν σε ποσοστό το 10%. Με επιλογή κατάλληλου εγκεκριμένου σκευάσματος μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ψευδόκοκκο.

Διαλευρώδης και Εριώδης Αλευρώδης

Οι αλευρώδεις αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, σε μέρη αυξημένης υγρασίας. Η ζημιά που προκαλούν οφείλεται στις απομυζήσεις των χυμών και στα άφθονα μελιτώματα που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων της καπνιάς.

Η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως κατάλληλο κλάδεμα για μείωση της υγρασίας, αφαίρεση και απομάκρυνση των τρυφερών λαίμαργων βλαστών, ισορροπημένες αρδεύσεις και περιορισμός των όψιμων αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων.

Διαλευρώδης: Παρατηρούνται πυκνές ωοτοκίες στη νεαρή βλάστηση. Δεν χρειάζεται να γίνει ακόμα χημική αντιμετώπιση. Θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο για την εμφάνιση ευαίσθητων βιολογικών σταδίων.

Εριώδης αλευρώδης: Αναπτύσσει σταδιακά πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο αποφεύγετε τις άσκοπες χημικές επεμβάσεις προκειμένου να αναπτυχθεί το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki που ασκεί ικανοποιητικό φυσικό έλεγχο.

Η συχνή χρήση φυτοπροστατευτικών ευρέως φάσματος οδηγεί σε καταστροφή και απουσία των φυσικών εχθρών με ραγδαία ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών των αλευρωδών. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται γενικευμένοι ψεκασμοί.

Αφίδες

Οι αφίδες (μελίγκρες) απομυζούν στην κάτω επιφάνεια των νεαρών τρυφερών φύλλων προκαλώντας παραμορφώσεις και συστροφές στις κορυφές των βλαστών. Στις μελιτώδεις εκκρίσεις δευτερογενώς αναπτύσσεται καπνιά.

Ελέγχετε την κάτω επιφάνεια των νεαρών φύλλων. Όριο καταπολέμησης: προσβεβλημένοι βλαστοί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% στις πορτοκαλιές και 5% στις μανταρινιές (ποικιλία κλημεντίνη).

Τα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού και οι νεαρές φυτείες πρέπει να ελέγχονται και να προστατεύονται ιδιαιτέρα διότι ορισμένα είδη αφίδων είναι φορείς ιώσεων όπως η Τριστέτσα.

Ακάρεα (Λεμονιές – Πορτοκαλιές)

Προσβάλουν τους καρπούς υποβαθμίζοντας την ποιότητά και την εμφάνιση τους.

Ακάρι της σκουριάς: Οι προσβεβλημένοι καρποί όταν είναι ακόμα πράσινοι αποκτούν θαμπό μολυβί χρώμα ενώ ώριμοι εμφανίζουν σκουριόχρωμες κηλίδες στα πορτοκάλια ή αργυρόχρωμες στα λεμόνια.

Παραμορφωτικό ακάρι: Προσβάλει κυρίως τις λεμονιές προκαλώντας παραμορφώσεις στην επιφάνεια των καρπών.

Συστήνεται άμεσα καταπολέμηση στους οπωρώνες που είχαν σοβαρή προσβολή καρπών από τα ακάρεα την προηγούμενη χρονιά.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024