Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση»

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά, διαμηνύοντας πως αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά

Νέο μήνυμα -για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες- έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Μιλώντας στο «συνέδριο ygeiamou», ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση «μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως».

Όπως είπε, δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση.

Ερωτηθείς, πάντως, για τη διακοπή άμεσων επαφών σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».

Να μην έχουμε ένταση στο πεδίο

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά, διαμηνύοντας πως αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά.

«Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου, ίσως και πέραν των ορίων της προσβολής, προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τη «συμφωνία» που έκαναν για μη ανάμειξη τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο όρος στον Ερντογάν

Οπως, όμως, είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έναν όρο στον τούρκο συνομιλητή του, τον οποίο εκείνος φαίνεται να αγνοεί.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εφόσον συνεχιστεί η ρητορική περί ελληνικής «κυριαρχίας υπό όρους» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, καθώς και οι υπερπτήσεις, τότε θα είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως μια «θετική ατζέντα», συζητήσεις σε επίπεδο ΜΟΕ, πολιτικών διαβουλεύσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, πόσω μάλλον μία σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που ποτέ δεν συμφωνήθηκε κατηγορηματικά αλλά υπήρχε ως σενάριο.

Ο Ερντογάν και οι στενοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, φαίνεται ότι δεν έδωσαν σημασία στον όρο που έθεσε ο πρωθυπουργός. Αλλωστε ο Ακάρ δεν έπαυσε ποτέ τις «επιθετικές» δηλώσεις ακόμα και μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ το μπαράζ υπερπτήσεων (42 σε μία μόνο ημέρα, στις 27 Απριλίου, πάνω από κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Σύμη, η Χάλκη και το Καστελλόριζο, ενώ ακόμα και την περασμένη Παρασκευή καταγράφονταν υπερπτήσεις από τουρκικά UAVs) δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, όπως και η είσοδος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού σε όλα τα παραπάνω, αλλά επίσης στην υπόθεση της παραχώρησης F-16 στην Τουρκία κατά τις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, κρίθηκαν από την τουρκική ηγεσία απαράδεκτες, με αποτέλεσμα τον νέο ορυμαγδό δηλώσεων.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024