Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Υόρκη: Μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού στην 5η Λεωφόρο

Νέα Υόρκη: Μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού στην 5η Λεωφόρο

Η ομογένεια, χθες Κυριακή, βγήκε ξανά στους δρόμους του Μανχάταν για την 25η Μαρτίου,

Η καρδιά του απανταχού ελληνισμού χτύπησε ξανά στην 5η Λεωφόρο, της Νέας Υόρκης, μετά από διακοπή τριων χρόνων, λόγω κοροναϊού.

Η ομογένεια, χθες Κυριακή, βγήκε ξανά στους δρόμους του Μανχάταν για την 25η Μαρτίου, με περισσότερους από 80 Συλλόγους, Σωματεία και Κοινότητες να παρελαύνουν στην -γαλανόλευκα ντυμένη- Νέα Υόρκη.

Στις ΗΠΑ ταξίδεψαν και Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς οι οποίοι το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, όπου και πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Πηγή εικόνων: ekirikas.com

Σχετικές εικόνες και ρεπορτάζ δημοσίευσε ο Εθνικός Κήρυξ (ekirikas.com), αναφέροντας ότι στους μεγάλους τελετάρχες, περιλαμβάνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, το Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου, με εκπροσώπηση από την συμπροέδρο του, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), η ομογενής Βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) και η χρυσή ολυμπιονίκης, Φανή Χαλκιά.


Στους επίτιμους τελετάρχες, περιλαμβάνονται η ΑΧΕΠΑ και ο Ύπατος Πρόεδρος, Δημήτριος Κόκοτας, οι Κυπριακές Οργανώσεις (Κ.Ο.Α., ΠΣΕΚΑ και Παγκύπριος) με εκπροσώπους τους προέδρους Κυριάκο Παπαστυλιανού και Φίλιπ Κρίστοφερ, οι Χιακές Οργανώσεις (Χιακή Ομοσπονδία, Παγχιακός Σύνδεσμος “Κοραής”, Ηνωμένα Χιακά Σωματεία) με εκπροσώπους τους προέδρους τους, Ιωάννη Κοντολιό, Παναγιώτη Γεραζούνη και Δημήτρη Κοντολιό, αλλά και ο χρυσός ολυμπιανίκης της Ατλάντα, Ιωάννης Μελισσανίδης.

Παρόντες είναι μεταξύ άλλων, ο ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, η αντιπροσωπεία από το ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελούμενη από τον Σάββα Αναστασιάδη (ΝΔ), Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου και άλλοι επίσημοι.

«Ιστορική μέρα»

“Μια ιστορική μέρα στην αρχή του 3ου αιώνα από την εθνική παλιγγενεσία, η παρέλαση στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο, ξαναγίνεται μετά την πανδημία.  Μια παρέλαση που την οφείλουμε στην μνήμη, την οφείλουμε στους πρώτους Έλληνες που την καθιέρωσαν, μια παρέλαση που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να την κάνουμε κάθε χρόνο”, δήλωσε στον “Εθνικό Κήρυκα” (Ε.Κ.) ο ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος έδωσε το “παρών” για πρώτη φορά σε παρέλαση στο εξωτερικό.

“Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε παρέλαση στο εξωτερικό, η συγκίνηση για εμένα προσωπικά είναι μεγάλη, αλλά νομίζω και για όλους, μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού, να βρισκόμαστε εδώ και να περιμένουμε με αγωνία να δούμε τους Έλληνες της Αμερικής, τους Έλληνες της Διασποράς να καταλαμβάνουν την 5η Λεωφόρο πανηγυρίζοντας για αυτό που πριν 201 χρόνια φαινόταν αδύνατο και ήταν δυνατό, η μεγάλη μάχη για την ανεξαρτησία, την δημοκρατία και την ισότητα”, είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Καταχειροκροτήθηκε ο Μενέντεζ

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος απέσπασε το καθολικό χειροκρότημα κατά την χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Δείπνο των Τελεταρχών, τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται και η συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

“Είναι μια σπουδαία ημέρα πριν από την μεγάλη παρέλαση, όπου αναδεικνύεται με λαμπρότητα την συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όχι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και της χώρας. Είναι μια ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας και, ασφαλώς, με την ιδιαίτερη σημασία της 201ης επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας.  Είναι η πρώτη φορά μετά τον COVID που είμαστε έξω ξανά σε μια τέτοια γιορτή και αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.  Είναι μια μεγάλη μέρα για να αναγνωρίσουμε αυτήν την συνεισφορά, η οποία επεκτείνεται σε όλη την αμερικανική κοινωνία, την θρησκεία, την πολιτική, τον κόσμο των επιχειρήσεων, τους επιστήμονες και ασφαλώς την σπουδαία σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Μενέντεζ.

Δείτε εικόνες του ekirikas.com:

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024