Σίγουρα η άσκηση βοηθάει για να χάσουμε βάρος, να νοιώσουμε ευεξία αλλά και διατηρήσουμε την υγεία μας στα βέλτιστα επίπεδα.

Μία καινούρια μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα όσο αφορά την ώρα που θα πρέπει να γυμνάζονται άνδρες και γυναίκες για να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες καίνε περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ τα βράδια μετράνε περισσότερο για τους άνδρες.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη μεταξύ 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι τους δραστήριοι και υγιείς και ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τις επιπτώσεις ενός ποικίλου προγράμματος γυμναστικής με τους αθλούμενους να κάνουν μεταξύ άλλων  διατάσεις, σπριντ, προπόνηση αντίστασης και αντοχής.

Η μία ομάδα γυμνάζονταν για μία ώρα πριν από τις 08:30, ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και την ευλυγισία, τη δύναμη και την αερόβια δύναμή τους στην αρχή και στο τέλος.

Πότε φάνηκαν τα αποτελέσματα

Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και απόδοση κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε γυμνάζονταν.

«Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη ώρα που μπορείτε να την κάνετε και να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας», λέει ο δρ Paul Arcerio, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών υγείας και ανθρώπινης φυσιολογίας στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η ιδανική ώρα

Υποστηρίζει όμως ότι «κάτι άλλο συμβαίνει» που μπορεί να σημαίνει ότι η ιδανική ώρα της ημέρας για άσκηση είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα,  οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο δρ Arcerio.

Ωστόσο, λέει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη στο άνω μέρος του σώματός τους, καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που γυμνάζονταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους τα πρωινά και τα βράδια.

Όμως η βραδινή άσκηση βρέθηκε να είναι «ιδανική για τους άνδρες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και τη συναισθηματική ευεξία», λέει ο δρ Arcerio.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr