Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δανία: Δημοψήφισμα για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική – Τι δείχνουν τα exit polls

Δανία: Δημοψήφισμα για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική – Τι δείχνουν τα exit polls

Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος του μπλοκ των 27  που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Οι παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστές Δανοί ψηφίζουν για το αν η χώρα τους θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η τηλεόραση της Δανίας υπέρ είναι το 69% και κατά το 31%. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls, πολύ δύσκολο να ανατραπεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, η Δανία θα μπορεί να συμμετάσχει στην κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, σε στρατιωτικές ασκήσεις κλπ.

Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος του μπλοκ των 27  που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ΕΕ.

Εάν οι επικριτικοί προς την ΕΕ Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια Δανοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Κατά την τελευταία δημοσκόπηση πριν από το δημοψήφισμα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο DR, 44% των Δανών τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας, ενώ 28% υπέρ της διατήρησής της.

Όσοι τάσσονται κατά της κατάργησης έχουν υποστηρίξει ότι η αμυντική συνεργασία της ΕΕ επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ φοβούνται επίσης την προοπτική να πρέπει να συνεισφέρουν σε έναν πιθανό υπερεθνικό στρατό της ΕΕ.

Πολλοί ήταν αναποφάσιστοι ή δεν θέλησαν να απαντήσουν.

Η πλειονότητα των κομμάτων, περιλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης.

Συγκεκριμένα, 11 από τα 14 κόμματα της Δανίας–ποσοστό που αναλογεί σε πάνω από τα τρία τέταρτα των εδρών της βουλής–έκαναν έκκληση προς τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024