Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ύποπτη «συσκευή παρεμβολών» απείλησε την εκτόξευση κρίσιμης διαστημικής αποστολής

Κίνα: Ύποπτη «συσκευή παρεμβολών» απείλησε την εκτόξευση κρίσιμης διαστημικής αποστολής

Το σήμα θα μπορούσε να επηρεάσει τα συστήματα πλοήγησης και να θέσει τον πύραυλο «εκτός πορείας». Παραμένει ασαφές αν πρόκειται για σαμποτάζ.

Συσκευή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών βρέθηκε έξω από το μεγαλύτερο διαστημικό κέντρο της Κίνας λίγες ημέρες πριν την εκτόξευση τριών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό που συναρμολογεί η χώρα.

Η συσκευή jamming βρέθηκε σε αυτοκίνητο που κινούταν κοντά στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων του Τζιουκουάν στην επαρχία Γκανσού, ανέφερε η εφημερίδα Yangtze Evening News.

Όπως αναμεταδίδει το Business Insider, το διαστημικό κέντρο δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για δολιοφθορά, ούτε το ποιος επέβαινε στο όχημα, αναγνώρισε πάντως ότι οι παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα πλοήγησης και να θέσουν τον πύραυλο «εκτός πορείας».

Ο πύραυλος Shenzhou-14 προγραμματίζεται να εκτοξευτεί την Κυριακή για να μεταφέρει δύο άνδρες και μια γυναίκα στον διαστημικό σταθμό Tiangong.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ασυνήθιστα ηλεκτρομαγνητικά σήματα ανιχνεύθηκαν στο κέντρο νωρίτερα τον Μάιο και οδήγησαν σε πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής τους.

Όπως ανέφερε η αγγλόφωνη South China Morning Post, η ύποπτη συσκευή είχε μικρό μέγεθος και εμβέλεια γύρω στα 10 μέτρα. Παρά τη μικρή ισχύ της, φέρεται ικανή να δημιουργεί παρεμβολές στο σήμα δορυφόρων που κινούνται ακόμα και σε γεωστατική τροχιά μεγάλου ύψους.

Ο διαστημικός σταθμός Tiangong («Ουράνιο Παλάτι») είναι η απάντηση της Κίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να δεχτούν τη χώρα ως εταίρο λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Το πρώτο τμήμα του τροχιακού εργαστηρίου τέθηκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2021 και δύο ακόμα αναμένεται να εκτοξευτούν στην επόμενη φάση της συναρμολόγησης.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024