Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόμα – Φέγενορντ 1-0: Το… κοκαλάκι του Μουρίνιο

Ρόμα – Φέγενορντ 1-0: Το… κοκαλάκι του Μουρίνιο

Με «χρυσό» σκόρερ τον Τζανιόλο και ήρωα τον Πατρίσιο η Ρόμα επικράτησε με 1-0 της Φέγενορντ στον τελικό του Europa Coferce League και πανηγύρισε την πρώτη της ευρωπαϊκή κούπα. Έγραψε ιστορία ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Η ημερομηνία έγραφε 24 Μαΐου του 2008 όταν η Ρόμα κατακτούσε τον τελευταίο της τίτλο. Ήταν το Coppa Italia απέναντι στην παντοδύναμη τότε Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο.

5.000 μέρες μετά κα με τον Πορτογάλο τεχνικό στο τιμόνι της η Ρόμα, πανηγυρίζει ξανά ένα τρόπαιο. Το πρώτο στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA. Το Europa Cofeence League, κατέληξε στα χέρια των Ρωμαίων, οι οποίοι επικράτησαν με 1-0 της Φέγενορντ στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στα Τίρανα.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έφτασε τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια στην καριέρα του, με τους «τζιαλορόσι» να κατακτούν το πρώτο μεγάλο στην ιστορία τους.

Έτσι ο Πορτογάλος τεχνικός μετά το Champions League και το Europa League κατακτά και την νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA και γράφει ιστορία.

Από την άλλη η Φέγενορντ η οποία είχε δύο δοκάρια με την έναρξη του 2ου μέρους, αλλά και άλλες χαμένες ευκαιρία δεν μπόρεσε να αποφύγει την πρώτη της ήττα σε ευρωπαϊκό τελικό.

14 χρόνια μετά η «Piazza del Popolo» προετοιμάζεται ξανά να υποδεχτεί τους οπαδούς της Ρόμα…

Ο αγώνας

Ο Ζοσέ Μουρίνιο ρίσκαρε με την συμμετοχή του Χενρίχ Μχιταριάν στο αρχικό σχήμα και τελικά το πλήρωσε με μια αλλαγή στο 15′, με τον Αρμένιο να μην μπορεί να συνεχίσει δίνοντας την θέση του στον Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Τα πρώτα 30 λεπτά πέρασαν χωρίς κάτι το ξεχωριστό πλην της αναγκαστικής αλλαγής της Ρόμα. Στο 32′, μία λάθος αντίδραση του Γκέρνοτ Τράουνερ σε γέμισμα του Τζιανλούκα Μαντσίνι έφερε τον Νικολό Τζανόλο σε θέση τετ α τετ με τον τερματοφύλακα της Φέγενορντ, κάνοντας το 1-0.

Ο άσος της Ρόμα έγινε ο νεαρότερος Ιταλός σκόρερ σε ευρωπαϊκό τελικό μετά τον Ντελ Πιέρο το 1997. Το 1-0 ήταν και το σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια.

Στο 2ο μέρος όλα άλλαξαν. Μέχρι το 51′, η Φέγενορντ είχε δύο δοκάρια και ο Πορτογάλος τερματοφύλακας είχε προβεί σε δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις. Οι παίκτες του Αντρέ Σλοτ είχαν εγκλωβίσει τους Ιταλούς στο γήπεδό τους και σε συνδυασμό με την πελαγοδρόμηση των αμυντικών τους, η μία επικίνδυνη στιγμή διαδεχόταν την άλλη.

Οι Ολλανδοί είχαν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση τους, με τους Ρωμαίους να έχουν σε μεγάλη μέρα τον τερματοφύλακας τους Ρούι Πατρίσιο, ο οποίος κρατούσε με τις επεμβάσεις του «όρθιο» το σύνολο του Μουρίνιο.

Ο Πορτογάλος προσπάθησε να ανακόψει το μομέντουμ της Φέγενορντ με αλλαγές, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Λεονάρντο Σπινατσόλα και τον Ζορντάν Βερτού. Ο στόχος επετεύχθη μιας και οι Ολλανδοί δυσκολεύτηκαν να βρουν τις ίδιες συνθήκες για τελικές προσπάθειες.

Στα τελευταία λεπτά, η Ρόμα κράτησε με άνεση το προβάδισμα κι έτσι έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου της ιστορίας της.

ΡΟΜΑ: Πατρίσιο, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεζ, Κάρσντορπ (89′ Βίνια), Μχιταριάν (15′ Ολιβέιρα), Κριστάντε, Ζαλέβσκι (67′ Σπινατσόλα), Τζανιόλο (67′ Βερτού), Πελεγκρίνι, Έιμπραχαμ

ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ: Μπάιλοου, Χεερτρούιντα, Τράουνερ (74′ Πέντερσεν), Σένεσι, Μαλάσια (89′ Τζαχανμπάκς), Άουρσνες, Κεκτσιού, Νέλσον (74′ Λίνσεν), Τιλ, Σινιστέρα, Ντέσερς

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024