Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βιβλίο: 14 προτάσεις για να αρχίσεις να χτίζεις την καλοκαιρινή σου λίστα ανάγνωσης

Βιβλίο: 14 προτάσεις για να αρχίσεις να χτίζεις την καλοκαιρινή σου λίστα ανάγνωσης

Ο ιδανικός κάτοικος του κομοδίνου σου κρύβεται κάπου ανάμεσα στις προτάσεις μας

Αναζητάς μια ρομαντική ιστορία που θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινότητας ή αντιθέτως επιστημονικές αναλύσεις που θα σε βοηθήσουν να την κατανοήσεις καλύτερα; Όποια και αν είναι η απάντηση, ξέρεις ότι αυτό που ψάχνεις βρίσκεται στις σελίδες ενός βιβλίου. Το μόνο που μένει είναι να βρεις και ποιο είναι αυτό, μέσα στον ωκεανό από νέες κυκλοφορίες και κλασικά αριστουργήματα.

Μιας και το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ανάγνωση – ακόμη κι αν η άδειά σου ακόμη αργεί – συγκεντρώσαμε ορισμένους από τους πιο δυνατούς τίτλους σε κάθε κατηγορία. Και δηλώνουμε αρκετά σίγουροι ότι κάπου ανάμεσά τους θα εντοπίσεις την κατάλληλη επιλογή για ‘σένα, αλλά και για τα παιδιά σου, που σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους άφθονο ελεύθερο χρόνο.

Κι αν αποδειχθεί ότι δεν τα καταφέραμε, είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι το ιδανικό βιβλίο είναι κάπου εκεί έξω – ή για να είμαστε ακριβείς, κάπου μέσα στην ατέλειωτη ποικιλία του shopflix.gr σε βιβλία κάθε είδους, που συμβαίνει να διατίθενται και σε (πολύ) συμφέρουσες τιμές. Αλλά, ας ξεκινήσουμε.

Για ‘σένα που ψάχνεις μια καλή ερωτική ιστορία

Τελειώνει με Εμάς, Coleen Hoover

Δεν θα σου κάνουμε spoiler – κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο. Θα σου πούμε απλώς ότι αν σε γοητεύουν οι ιστορίες που δεν είναι αυτό που φαίνονται, αν τα αγαπημένα σου βιβλία είναι εκείνα που σε κάνουν να σκεφτείς, αλλά και σε βοηθούν να κατανοήσεις καλύτερα κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις συναντήσει ακόμη την αγαπημένη σου ηρωίδα, το «Τελειώνει με Εμάς» είναι για ‘σένα. Απλώς οφείλουμε να σε προετοιμάσουμε: θα δυσκολευτείς πολύ να το αφήσεις από τα χέρια σου ακόμη και για να κοιμηθείς – και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς χαρτομάντηλα.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Κάποιες φορές αυτός που σε αγαπάει περισσότερο είναι και αυτός που σε πληγώνει περισσότερο. Η ζωή δεν ήταν εύκολη για τη Λίλι, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει σκληρά για να εκπληρώσει όλα όσα ονειρευόταν. Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστόνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Έτσι, όταν γνωρίζει τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή.

Ο Ράιλ είναι δυναμικός, πεισματάρης, ίσως και λίγο αλαζόνας. Όμως είναι και ευαίσθητος, πολύ ευφυής κι έχει αδυναμία στη Λίλι. Και όταν φοράει ρούχα χειρουργείου γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός. Η Λίλι δεν μπορεί να τον βγάλει από το μυαλό της. Ωστόσο η τεράστια απέχθειά του για τις σχέσεις είναι ανησυχητική. Και παρόλο που η Λίλι γίνεται η εξαίρεση στον κανόνα του, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για ποιο λόγο ο Ράιλ απέφευγε να δεσμευτεί.

Όμως δεν την κατακλύζουν μόνο τα ερωτηματικά για τη σχέση της αλλά και οι σκέψεις της για τον Άτλας Κόριγκαν – τον πρώτο της έρωτα που τη δένει με το παρελθόν που άφησε πίσω της. Ήταν η αδελφή ψυχή και ο προστάτης της. Όταν ξαναεμφανίζεται, ξαφνικά ό,τι έχει χτίσει η Λίλι με τον Ράιλ απειλείται…

Αγόρασέ το

Το Τελευταίο Καλοκαίρι στη Ρώμη, Gianfranco Calligarich

Η πόλη της dolce vita γίνεται ιδανικό φόντο σε μια συναρπαστική ιστορία που μιλά για τον έρωτα – ή μήπως όχι; Το cult αριστούργημα του Gianfranco Calligarich που παραλίγο να μείνει στην αφάνεια, έχει συγκριθεί με έργα συγγραφέων όπως ο Truman Capote, ο Ernest Hemingway και ο Jonathan Franzen. Καιρός δεν είναι να μάθεις γιατί;

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ρώμη, αρχές του εβδομήντα. Ο Λέο Γκατζάρα, ένας νεαρός μποέμ από το Μιλάνο, ζει εδώ και μερικά χρόνια στην αιώνια πόλη, στη Ρώμη της dolce vita. Περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε πρόσκαιρες εργασίες, ταπεινά δωμάτια ξενοδοχείων, δείπνα σε πλούσιους και μορφωμένους φίλους του, στοίβες βιβλίων και ποτάμια αλκοόλ. Τη βραδιά των τριακοστών γενεθλίων του θα γνωρίσει την Αριάννα, μια πληθωρική κοπέλα, σαγηνευτική κι ευαίσθητη μαζί. Ανήμπορη να εκφράσει τα πραγματικά της συναισθήματα, η Αριάννα εισβάλλει στη ζωή του Λέο με την εφήμερη παρουσία της, αναστατώνοντας τη μελαγχολική καθημερινότητα ενός ανθρώπου που μόνο εκείνη μπορεί να σώσει από το υπαρξιακό του τέλμα, από την απέραντη μοναξιά στην οποία έχει βυθιστεί μέσα στην πολύβουη πόλη.

Αγόρασέ το.

Για ‘σένα που πεθαίνεις για σασπένς

Μπίλι Σάμερς, Stephen King

Ο βασιλιάς των ιστοριών τρόμου επέστρεψε με ένα μυθιστόρημα που υπόσχεται να σε κρατήσει ξάγρυπνο μέχρι την τελευταία σελίδα. Στην τελευταία του δουλειά, ο συγγραφέας καταφέρνει για άλλη μια φορά να υφάνει μια ιστορία γεμάτη πολυεπίπεδα μηνύματα – για την Αμερική των μικρών πόλεων, για τον πόλεμο, για την ίδια τη δύναμη της αφήγησης – χωρίς να θυσιάσει ούτε ένα ίχνος απ’ το σασπένς που μας έκανε να ερωτευτούμε τη μυθοπλασία του με την πρώτη ματιά.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο Μπίλι Σάμερς είναι πληρωμένος δολοφόνος. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο, ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του Ιράκ, ο οποίος αναλαμβάνει αποστολές μόνο εάν ο στόχος είναι κάποιος αληθινά κακός. Και τώρα ο Μπίλι θέλει ν’ αποσυρθεί. Του προσφέρουν, όμως, μια τελευταία δουλειά –και η προσφορά είναι πολύ μεγάλη για να την αρνηθεί.

Ο Μπίλι εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη, το Ρεντ Μπλαφ, σ’ ένα γραφείο με θέα τα σκαλιά του δικαστηρίου, απ’ όπου θα πυροβολήσει τον στόχο του. Υποτίθεται πως είναι επίδοξος συγγραφέας. Έτσι αρχίζει να γράφει. Πρώτα για την παιδική του ηλικία, έπειτα για τις μέρες του στο στρατό. Για τη Φαλούτζα. Και σύντομα ανακαλύπτει μέσα του μια ολοένα μεγαλύτερη λαχτάρα για την ασυνήθιστη δύναμη που του χαρίζει η αφήγηση μιας ιστορίας.

Όμως πλησιάζει η μέρα της δολοφονίας κι ο Μπίλι είναι όλο και πιο βέβαιος ότι κάτι πάει στραβά σε αυτή τη δουλειά. Απλώς δεν ξέρει ακόμα πόσο στραβά, ούτε ξέρει για τη γυναίκα που θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να διορθώσει τα πράγματα.

Αγόρασέ το.

Σασμός, Σπύρος Πετρουλάκης

Ναι, το best-seller του Σπύρου Πετρουλάκη δεν χρειάζεται συστάσεις – ίσως, όμως, χρειάζεσαι εσύ μια υπενθύμιση, σε περίπτωση που δεν το έχεις διαβάσει ακόμα. Αίμα και μυστήριο, πάθη και ανατροπές, σε μια απολύτως ελληνική ιστορία. Μαντεύουμε ότι θα το τελειώσεις μέσα σε δυο-τρεις μέρες, παρά τον όγκο του.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή.Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη.Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

Αγόρασέ το.

Για ‘σένα που θες να καταλάβεις

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο Άνθρωπος Δίχως Πρόσωπο, Masha Gessen

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την κατηγορία από κάτι άλλο. Στο συναρπαστικό βιβλίο της Masha Gessen, μιας δημοσιογράφου που ζει στη Μόσχα και έχει παρακολουθήσει ολόκληρη την πορεία του Πούτιν, του κάποτε άσημου πράκτορα της KGB που σήμερα επηρεάζει τις ζωές ολόκληρου του πλανήτη, θα ανακαλύψεις κάποιες – πολύ ενδιαφέρουσες – απαντήσεις για τη σκιώδη προσωπικότητα του ηγέτη του Κρεμλίνου, δοσμένες με τρόπο άμεσο και ατμοσφαιρικό.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Το 1999, η «Οικογένεια» που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με ελάχιστη κυβερνητική και διοικητική εμπειρία πέρα από τη θητεία του ως αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα στη θέση του διευθυντή της μυστικής αστυνομίας, έμοιαζε ωστόσο η τέλεια λύση: ένα «απρόσωπο» πλάσμα που ο Γέλτσιν και οι στενοί του φίλοι πίστευαν πως μπορούσαν να διαμορφώσουν κατ’ εικόνα τους. Ξαφνικά το αγόρι που είχε μεγαλώσει στις σχολικές αυλές του μεταπολεμικού Λένινγκραντ παίζοντας ξύλο και κάνοντας όνειρα να κυβερνήσει τον κόσμο έγινε δημόσιο πρόσωπο και η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η Ρωσία και μια ξελογιασμένη Δύση ήταν αποφασισμένες να βλέπουν τον προοδευτικό ηγέτη των ονείρων τους, ακόμα και όταν, με ανελέητη αποτελεσματικότητα, ο Πούτιν ξήλωνε τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αποσπούσε διά της βίας από την ανθούσα επιχειρηματική τάξη τον έλεγχο και τα πλούτη της και αποδεκάτιζε τους εύθραυστους μηχανισμούς της δημοκρατίας. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ουσιαστικά κάθε εμπόδιο για την αχαλίνωτη κυριαρχία του απομακρύνθηκε και κάθε αντίθετη φωνή φιμώθηκε, με τους πολιτικούς αντιπάλους και τους επικριτές να οδηγούνται στην εξορία ή στον τάφο.

Αγόρασέ το.

Η μεγάλη επανεκκίνηση, Συλλογικό Έργο

Θα μπορούσε το μέλλον μας να είναι (σαφώς) πιο φωτεινό από το παρελθόν μας; Οι συγγραφείς της μεγάλης επανεκκίνησης υποστηρίζουν πως ναι – και τονίζουν ότι η έκβασή του είναι στο χέρι μας. Εξετάζοντας κομβικά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, και στηριγμένοι σε γερά θεμελιωμένα επιχειρήματα, παρουσιάζουν δυο δυνητικές διαδρομές και μας καλούν να επιλέξουμε συλλογικά την καλύτερη.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Βρισκόµαστε µπροστά στην τέταρτη βιοµηχανική επανάσταση ή στη µεγάλη επανεκκίνηση;Η πανδηµία Covid-19 αποδείχθηκε καταλύτης, υπογραµµίζοντας τις ελλείψεις στο τρέχον σύστηµα διακυβέρνησης, στις επιχειρήσεις και στο εµπόριο, αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Στο βιβλίο εξετάζονται θέµατα όπως η καθολική υγειονοµική περίθαλψη, η υπερθέρµανση του πλανήτη, η κατανοµή του πλούτου, οι αλυσίδες εφοδιασµού, οι εµπορικές ανισότητες. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόµι. Ο ένας δρόµος οδηγεί σε έναν καλύτερο κόσµο, χωρίς αποκλεισµούς, πιο δίκαιο και µε µεγαλύτερο σεβασµό απέναντι στη µητέρα φύση. Ο άλλος οδηγεί σε έναν κόσµο που µοιάζει µ’ αυτόν που µόλις αφήσαµε πίσω µας, αλλά χειρότερο και µονίµως απειλούµενο από δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνεπώς, πρέπει να κάνουµε το σωστό. Οι προκλήσεις που προβάλλουν στον ορίζοντα θα µπορούσαν να έχουν µεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόµαστε, αλλά και η ικανότητα των κοινωνιών να πραγµατοποιήσουν µια επανεκκίνηση θα µπορούσε να είναι µεγαλύτερη απ’ όση θα τολµούσαµε προηγουµένως να ελπίζουµε.

Αγόρασέ το.

Η Δύναμη της Γεωγραφίας, Tim Marshall

Είτε έχεις διαβάσει το προηγούμενο παγκόσμιο best seller του Tim Marshall, «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας», είτε όχι, η πιο πρόσφατη δουλειά του αξίζει σίγουρα μια θέση στη βιβλιοθήκη σου – όποιος και αν είσαι. Μέσα από τις εύληπτες, αλλά διορατικές, αναλύσεις του, δεν μας βοηθά απλώς να καταλάβουμε το παρελθόν. Μας επιτρέπει και να αντιληφθούμε τι πρόκειται να συμβεί. Και κυρίως γιατί. Ξεκάθαρο must-read σε μια περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Στη Μέση Ανατολή, τα πελώρια οχυρά δύο άσπονδων εχθρών, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, δεσπόζουν το ένα αντίκρυ από το άλλο στον Περσικό Κόλπο. Νότια του Ειρηνικού, η Αυστραλία είναι παγιδευμένη ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα έθνη της εποχής μας: τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στη Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι παγιδευμένες σε μια διένεξη που θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί με βίαιο τρόπο αύριο κιόλας. Καλώς ήρθατε στη δεκαετία του 2020.

Σε αυτό το νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, ο Marshall μας ταξιδεύει σε 10 περιοχές που καθορίζουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή και την ισορροπία δυνάμεων. Ανακαλύψτε γιατί η ατμόσφαιρα της Γης είναι το επόμενο πεδίο μάχης, γιατί η μάχη για τον Ειρηνικό ξεκινά τώρα και η επόμενη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Αγόρασέ το.

Για ‘σένα που έχεις ανάγκη για ένα αριστούργημα

1984: Ο Μεγάλος Αδελφός, George Orwell

Κάποια βιβλία είναι τόσο εμβληματικά, που αν τύχει και δεν τα διαβάσεις σε μικρή ηλικία, καταλήγεις να αναρωτιέσαι: «Αξίζει όλος αυτός ο ενθουσιασμός;». Στην περίπτωση του «1984», η απάντηση είναι 100% καταφατική – και θα καταλάβεις γιατί ήδη από τις πρώτες εκπληκτικές σελίδες του. Εναργές και προφητικό, το αριστούργημα του George Orwell πρέπει να διαβαστεί από όλους, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.


Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.

Κλεισμένος στο γραφείο του στο Υπουργείο Αλήθειας, ο Ουίνστον Σμιθ ξαναγράφει το παρελθόν ώστε να εξυπηρετεί το Κόμμα. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός.

Όλα, ακόμα και το παρελθόν:

«Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.»

Μέσα του ωστόσο, με κάθε ψέμα που γράφει, ο Ουίνστον νιώθει πως η απέχθειά του για τον Μεγάλο Αδελφό θεριεύει, και μαζί η επιθυμία να επαναστατήσει ενάντια στο καθεστώς. Λαχταρώντας να ζήσει την ελευθερία και την αλήθεια, ξεκινά μια παράνομη σχέση με την Τζούλια, μια συνάδελφό του. Σύντομα όμως θα καταλάβει πως ο Μεγάλος Αδελφός τα παρακολουθεί όλα…

Αγόρασέ το.

Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε, Τόμος Α’, Haruki Murakami

Πολύ πιο πρόσφατο, αλλά εξίσου συγκλονιστικό, το έπος φαντασίας του Murakami κατάφερε να κάνει τους New York Times να μιλήσουν για ένα έργο που «εφηύρε τη μυθιστοριογραφία του εικοστού πρώτου αιώνα». Η διθυραμβική κριτική είναι κάτι παραπάνω από αρμόζουσα για ένα βιβλίο που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να διαβάζεται για πολλές δεκαετίες ακόμη, με το ίδιο ακριβώς πάθος.

 

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ήμουν έτοιμος να ζωγραφίσω το πορτρέτο του Γουατάρου Μενσίκι. Του Γουατάρου Μενσίκι που ζούσε στη λευκή έπαυλη, στην κορυφή του βουνού, στην απέναντι πλευρά της κοιλάδας. Αυτού του ασπρομάλλη άντρα για τον οποίο ακούγονταν διάφορες φήμες στη γειτονιά, ενός αναμφίβολα συναρπαστικού ατόμου. Με είχε επιλέξει, με είχε προσλάβει να του κάνω το πορτρέτο για ένα αμύθητο ποσό. Αλλά αυτό που συνειδητοποιούσα ήταν ότι αυτή τη στιγμή δεν ήμουν καν σε θέση να ζωγραφίσω ένα πορτρέτο. Ακόμα κι αυτή η συμβατική, ωφελιμιστική μορφή τέχνης ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου. Ήμουν στ’ αλήθεια κενός, ένα άδειο κέλυφος.

Αγόρασέ το.

Για ‘σένα που θες ποιοτικό χρόνο με το παιδί

Ο Ρένος Κάνει Σινεμά, Magali Le Huche

Δεν υπάρχει παιδί που να έχει μείνει ασυγκίνητο μπροστά στις μελωδικές περιπέτειες του Ρένου – αλλά ούτε και γονιός που να μην ενθουσιάζεται με τα πυκνά ερεθίσματα που γεμίζουν τις σελίδες του. Και δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, όπου η σειρά-φαινόμενο έχει βρει τη θέση της σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη: ο Ρένος έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες, ενώ παγκοσμίως έχουν αγοραστεί 1,4 εκατ. αντίτυπα των βιβλίων του. Ώρα να τον αφήσουμε να συστήσει στα παιδιά μας τη μαγεία των κινηματογραφικών soundtracks.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ανακάλυψε μαζί με τον Ρένο τη μουσική του σινεμά! Ο Ρένος λατρεύει το σινεμά. Μια μέρα, ονειρεύεται ότι παίζει τον ρόλο ενός καουμπόη, ενός σούπερ ήρωα… ακόμα κι ενός ταξιδιώτη στ’ άστρα! Είναι πραγματικά μαγικό το σινεμά! Άκουσε τις μελωδίες και θα μαγευτείς κι εσύ!

Αγόρασέ το.

Μικρά Κλασικά – Μόγλης: Το Βιβλίο της Ζούγκλας, Rudyard Kipling

Κι αν τον Ρένο τον μάθαμε από τα παιδιά μας, ώρα να μοιραστούμε κι εμείς μαζί τους τα δικά μας αγαπημένα παιδικά μυθιστορήματα. Ανάμεσά τους, αναμφίβολα, και το βιβλίο-ορόσημο του Kipling που όλα δείχνουν ότι δεν θα πάψει να γοητεύει παιδιά κάθε ηλικίας, όσα χρόνια και αν περάσουν από την πρώτη κυκλοφορία του.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο Μόγλης, ένα μικρό αγόρι από την Ινδία, χάνεται βαθιά μέσα στη ζούγκλα. Εκεί τον βρίσκει και τον μεγαλώνει μια αγέλη λύκων. Κοντά του είναι πάντα, αχώριστοι φίλοι, ο πάνθηρας Μπαγκίρα και ο δάσκαλός του, ο αρκούδος Μπαλού, που του μαθαίνουν τα μυστικά της άγριας φύσης και τον προστατεύουν από τους εχθρούς του, κυρίως από τον θηριώδη τίγρη, Σιρ Χαν. Ο Μόγλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το μοναδικό μέρος που θεωρεί σπίτι του και ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι για να γνωρίσει το ανθρώπινο είδος.

Αγόρασέ το.

Για ‘σένα που θες να εμπνεύσεις τον έφηβο

Ο Σκάνταρ και ο Κλέφτης του Μονόκερου, Annabel F. Steadman

Ποιος είπε ότι οι έφηβοι δεν αγαπούν τα βιβλία; Ίσως κάποιος που δεν τους είχε βοηθήσει να ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης. Η περιπέτεια φαντασίας της Steadman θα τους θυμίσει ότι το διάβασμα μπορεί να είναι διασκέδαση και θα ταξιδέψει τη σκέψη τους σε έναν κόσμο όπου η μαγεία συνεχίζει να ζει.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Το Νησί περιμένει… Το μόνο που ήθελε στη ζωή του ο Σκάνταρ Σμιθ ήταν να γίνει αναβάτης μονόκερου. Να γίνει ένας από τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν την τύχη να εκκολάψουν μονόκερο και να δεθούν μαζί του για πάντα· ονειρευόταν να εκπαιδευτούν μαζί, να δοξαστούν στους αγώνες. Να γίνει ήρωας. Αλλά ενώ το όνειρο του Σκάνταρ μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, όλα παίρνουν μια απίστευτα επικίνδυνη τροπή. Ένας εχθρός, μυστηριώδης και απρόβλεπτος, έχει κλέψει τον πιο ισχυρό μονόκερο του Νησιού. Και καθώς η απειλή ολοένα μεγαλώνει, ο Σκάνταρ ανακαλύπτει ένα μυστικό ικανό να διαλύσει τον κόσμο του για πάντα. Σαν το μάτι σκοτεινής καταιγίδας, έτσι στροβιλιζόταν ο μαύρος καπνός γύρω από τους τρομερούς μονόκερους, βροντές αντηχούσαν στο διάβα τους και κάτω στη γη έσκαγαν κεραυνοί. Πετάξτε ψηλά σ’ έναν κόσμο με ήρωες και μονόκερους… όπως δεν τους έχετε ξαναδεί.

Αγόρασέ το.

Sapiens – Μια Εικονογραφημένη Ιστορία: Τα Θεμέλια του Πολιτισμού, Yuval Noah Harari

Θα το αγοράσεις για το παιδί, θα καταλήξεις να το διαβάζεις κι εσύ. Ο εκπληκτικός, διασκεδαστικός όσο και «μαύρος», πνευματώδης όσο και ριζοσπαστικός, τόμος της εικονογραφημένης σειράς που στηρίχτηκε στο ομώνυμο best seller του ιστορικού Yuval Noah Harari, διδάσκει, χωρίς να κουράζει ούτε στιγμή, κεφάλαια κεντρικά για την ιστορία της ανθρωπότητας. Πώς οι homo sapiens άφησαν τη νομαδική ζωή, έγιναν έποικοι και άρχισαν να εργάζονται όλο και περισσότερο, χωρίς να βελτιώνουν την καθημερινότητά τους; Πώς το σιτάρι κυριάρχησε στον κόσμο; Πώς γεννήθηκαν οι πρώτες αυτοκρατορίες; Και γιατί φταίμε για τα δεινά της ανθρώπινης κατάστασης; Οι απαντήσεις του Harari συχνά απέχουν από αυτό που φαντάζεσαι – όμως πάντα καταφέρνουν να σε κάνουν να σκεφτείς.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο Γιουβάλ, η Ζωή, η καθηγήτρια Σαρασβάτι, η Σίντι και ο Μπιλ, η αστυνόμος Λόπες και η Δρ Φαντασία ταξιδεύουν στα μήκη και τα πλάτη της ανθρώπινης ιστορίας, αυτή τη φορά για να ανακαλύψουν πώς η Αγροτική Επανάσταση άλλαξε για πάντα την κοινωνία. Ο πανούργος Μεφιστοφελής τούς δείχνει πώς παγιδεύεις ανθρώπους με φυτά, ο βασιλιάς Χαμουραμπί δημιουργεί τους νόμους και ο Κομφούκιος εξηγεί τι είναι μια αρμονική κοινωνία. Ενώ σε ρόλο γκεστ σταρ εμφανίζονται ο Τόμας Τζέφερσον, η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τζον Λένον. Οι απαρχές της σύγχρονης γεωργίας παρουσιάζονται με τη μορφή ελισαβετιανής τραγωδίας, η τύχη των εξημερωμένων φυτών και ζώων μέσα από τις στήλες του Ημερήσιου Επιχειρηματία και η ιστορία της ανισότητας γίνεται η έρευνα μιας αστυνομικής ιστορίας με υπερήρωες.

Αγόρασέ το.

Χωράει Όλη η Αρχαιότητα στο Ασανσέρ;, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας

Ο παιχνιδιάρικος τίτλος του σου δίνει μια πρώτη ιδέα για όσα θα ακολουθήσουν: στις αστείες, αναπάντεχες και τεκμηριωμένες ιστορίες του, το βιβλίο του Δρ. Παπακώστα μάς θυμίζει την πραγματική αξία της αρχαιολογίας – και κυρίως τους λόγους που την καθιστούν τόσο, μα τόσο ενδιαφέρουσα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να πείσεις το εφηβάκι σου να ανοίξει το βιβλίο της ιστορίας, όμως και πάλι, θα ήταν λάθος να μην το διαβάσεις κι εσύ.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο; Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες; Η αρχαιολογία, όπως και η αρχαιότητα, ανήκει σε όλους μας. Είναι απολαυστική, συγκινητική, τρομακτική, χιουμοριστική, μας εμπνέει και μας δείχνει τι θα πει άνθρωπος στο σύνολο της ύπαρξής του σε αυτή τη γαλάζια μπίλια που πλέει στο σύμπαν και λέγεται Γη. Η αρχαιολογία είναι μια πανανθρώπινα ψυχοθεραπευτική επιστήμη. Οι τόσοι αιώνες αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στον ελλαδικό χώρο συχνά μοιάζουν δύσκολοι στην κατανόηση. Δεν είναι. 

Αγόρασέ το.

Θα σταματήσουμε εδώ, απλώς και μόνο επειδή αυτό το κείμενο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ενδεδειγμένο του όγκο. Αν συνεχίζαμε να ξεδιαλέγουμε διαμαντάκια από τις αμέτρητες επιλογές του shopflix.gr σε ιστορικά, βιογραφικά, λογοτεχνικά, εικονογραφημένα, παιδικά και εφηβικά βιβλία (ανάμεσα σε αμέτρητες ακόμη κατηγορίες), θα συνεχίζαμε να γράφουμε για τρεις μέρες. Δηλαδή, για περισσότερο από όσο θα χρειαστεί να περιμένεις για το βιβλίο σου, μιας και η αποκλειστική συνεργασία της πλατφόρμας με την Courier Center εγγυάται άμεσες και έγκαιρες παραδόσεις, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024