Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 55-58 ετών, με μειωμένη σύνταξη

Πάνω από 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι – κυρίως εκπαιδευτικοί – βρίσκονται σε εκκρεμότητα αναμένοντας την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 55-58 ετών, με μειωμένη σύνταξη, έχοντας συμπληρώσει εικοσιπενταετία κατά την περίοδο 2010-2012.

Η θέση του υπουργείου Εργασίας

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν συμφώνησαν κατά πόσο οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιούνται – τελικά – καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να κληθεί να ξεκαθαρίσει το θέμα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής είχαν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2021 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δεν είχαν όμως φτάσει το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο.

Που στηρίχθηκαν όσοι υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης

Ωστόσο το υπουργείο είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι όσοι μέχρι 31/12/2021 είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Σε αυτό στηρίχθηκαν οι εκπαιδευτικοί και υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης τον Φεβρουάριο όταν είχαν το σχετικό δικαίωμα. Διαφορετική άποψη εξέφρασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που «πάγωσε» τα αιτήματα, με αποτέλεσμα να κληθεί το Νομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει.

Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο συγκεκριμένο καθεστώς συνταξιοδότησης αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  1. Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56,9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.
  2. Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος ή τα επόμενα χρόνια.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024