Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Το ολλανδικό γεράκι θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

ΕΚΤ: Το ολλανδικό γεράκι θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

Εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει απαιτείται δυναμικότερη αντίδραση, σχολίασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας. Τον Ιούλιο η πρώτη αύξηση

Παράθυρο για δυναμική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά μισή μονάδα «άνοιξε» ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Νοτ, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει.

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, η προτίμηση μου θα ήταν να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,25%, εκτός και αν έχουμε νέα στοιχεία τους επόμενους μήνες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν» σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ολλανδικού σταθμού.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα ο κ. Κνοτ εξήγησε πως στην περίπτωση αυτή «ένα λογικό επόμενο βήμα θα ήταν μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα».

Το σήμα για αλλαγή ρότας έχει ήδη δοθεί…

Ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι ανάμεσα στα γεράκια του συμβούλιου της ΕΚΤ. Παρόλ’ αυτά είναι ο πρώτος που τολμά να μιλήσει δημοσίως για την πιθανότητα μιας γενναίας πρώτης αύξησης στα επιτόκια της ΕΚΤ, κατά μισή μονάδα, στο συμβούλιο του Ιουλίου.

Μια τέτοια αύξηση θα ανέβαζε τα αρνητικά ευρωπαϊκά επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα με μία μόνο κίνηση και θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στείλει σήμα για πιθανή αλλαγή ρότας από την Τράπεζα στο συμβούλιο του Ιουλίου, με την πρώτη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Όμως, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για προσεκτική και σταδιακή αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη και τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, διευρύνοντας την ψαλίδα που έχει δημιουργήσει από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Τράπεζα. Για τον Απρίλιο ο δείκτης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού τραπεζίτη είχαν άμεση επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να εκτινάσσεται κατά 1,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που συνιστά την μεγαλύτερη άνοδο του εδώ και πάνω από δύο μήνες, στα 1,0546 δολάρια.

Αντιθέτως η πίεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσε νέα ώθηση στις αποδόσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,14%, ενώ του γερμανικού 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 0,11% στο 1,05%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024