Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι δύο άνδρες θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια

Στο πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών εστίασαν στην εισαγωγική τους τοποθέτηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο άνδρες θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία «για να εκτιμήσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί μπροστά σε πολλές προκλήσεις και «αυτή τη στιγμή συμπαρατασσόμαστε και στην προκλητική επίθεση της Ρωσίας».

Μπάιντεν: Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναλυτικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε εδώ. Γιορτάζουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Έχουμε και μια προσωπική φιλία. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία είναι τόσο προσφιλή και στις δύο χώρες, έχουν εμπνεύσει τους ιδρυτές μας».

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, στην οποία απειλείται η δημοκρατία από έναν «αλαζονικό ηγέτη», για να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη στάση της, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, τόσο εμπορικά, όσο και ενεργειακά, τονίζοντας ότι η σημερινή εταιρική σχέση είναι βαθιά και πιο σημαντική από ποτέ. «Θέλω να γιορτάσω την πολύ στενή μας φιλιά».

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας-ΗΠΑ και φυσικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην ατζέντα θα περιληφθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024