Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Να διατηρήσουμε τη μνήμη της Σμύρνης ζωντανή με κάθε τρόπο»

«Να διατηρήσουμε τη μνήμη της Σμύρνης ζωντανή με κάθε τρόπο»

Το βράδυ της 9ης Μαΐου η συγκίνηση θα φορτίσει κάθε κύτταρο μνήμης των ανθρώπων που θα βρίσκονται στο γήπεδο του Πανιωνίου για την μεγάλη συναυλία με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την διοργάνωση μιας συναυλίας ορόσημο για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Βαγγέλης Χατζατουριάν κατάφερε να προσελκύσει με τον σκοπό του, σπουδαίους καλλιτέχνες που μοιράζονται την ίδια αγωνία με τον ίδιο:

Να κρατήσουν άσβεστη την Μνήμη της Καταστροφής της Σμύρνης. Μια συναυλία επετειακή στη πόλη που αποτελεί την φυσική συνέχεια της Σμύρνης. Διότι όσοι υπάρχουν άνθρωποι οι μνήμες θα παραμένουν ζωντανές και θα μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

Συναντήσαμε τον Βαγγέλη Χατζατουριάν και μιλήσαμε για την μεγάλη αυτή συναυλία που αγγίζει κάθε Έλληνα πολίτη.

Τι σηματοδοτεί για την πόλη της Νέας Σμύρνης η επετειακή συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που πραγματοποιείται στις 9 Μαϊου στο Γήπεδο του Πανιωνίου;

Η συγκεκριμένη συναυλία είναι πραγματικά η μεγαλύτερη συναυλία της χρονιάς για τη Σμύρνη, μιας χρονιάς ορόσημου, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, αλλά και όλων των επετειακών εκδηλώσεων σε μια πόλη που αποτελεί συνέχεια της Σμύρνης ήταν για εμάς πρόκληση. Η Νέα Σμύρνη είναι η πόλη που γεννήθηκε από την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη και μεγάλωσε από τους πρόσφυγες οι οποίοι έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις, ακόμη και τα ονόματα από τη γη της καταγωγής τους.

Όλη αυτή η κληρονομιά κατοικεί στην πόλη και μετατρέπεται σε σπουδαία τοπόσημα, που μαρτυρούν, μέσω της καταγραφής τους, τη μακρά ιστορία και τη διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσουν πολλοί από τους προγόνους των σημερινών της κατοίκων.

Η επιλογή του γηπέδου του Πανιωνίου, του σπουδαίου αυτού τοπόσημου και χώρου στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συναυλία, δεν ήταν επομένως καθόλου τυχαία. Φέρει τους αυτονόητους συμβολισμούς της, όπως και όλη η διοργάνωση.

Για εμάς ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση άλλωστε να φέρουμε κοντά μια σειρά από σπουδαίους και ταυτόχρονα νέους και ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες και να τραγουδήσουν όλοι μαζί για τη Σμύρνη, την πόλη σύμβολο για τον απανταχού Ελληνισμό.

Πώς έχει υποδεχθεί τη συναυλία η τοπική κοινωνία;

Η Νέα Σμύρνη είναι μια πόλη πολιτισμού και εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοί της έχουν συνηθίσει σε μεγάλες εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια της πόλης μας και συγκεντρώνουν πολίτες από όλη την Αθήνα.

Οι Ιωνικές Γιορτές, το πολιτιστικό μας φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στο Αλσος Νέας Σμύρνης και φέρει επίσης τον συμβολισμό που ούτως ή άλλως διαφαίνεται και από την ίδια την ονομασία του, συγκεντρώνει κάθε χρόνο σχεδόν 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Η συναυλία αυτή πιστεύω, βάσει της εμπειρίας μου στον πολιτισμό που ξεπερνάει τα 20 χρόνια, ότι θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό πολιτών και μάλιστα από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Ήδη οι δημότες μας την έχουν αγκαλιάσει, ζητούν να μάθουν πληροφορίες για τους συντελεστές και μας επαινούν για την επιλογή μας να φέρουμε κοντά τόσο αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες σε έναν κάπως διαφορετικό ρόλο από ό,τι τους είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Γιατί, αυτή είναι και η καινοτομία της εκδήλωσης αυτής, ότι δηλαδή μια σπουδαία ορχήστρα, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σπουδαίου μουσικού, Ανδρέα Κατσιγιάννη συμπράττει με μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής σε μια διαφορετική ανεπανάληπτη μουσικοθεατρική παράσταση, που σκηνοθετεί ο Αντώνης Κρόμπας.

Να θυμίσουμε εδώ τα ονόματα: Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Μουζουράκης, Μπάμπης Στόκας, Μελίνα Κανά, Σμαράγδα Καρύδη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Δήμητρα Ματσούκα, Μάρθα Φριτζήλα,Λευτέρης Ελευθερίου,Θανάσης Αλευράς, Μαρίνα Σαμάρκου, Δημήτρης Σαμόλης Στάθης Δρογώσης. Να πούμε επίσης ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Γιατί αποφασίσατε να έχετε ελεύθερη είσοδο στη συναυλία;

Μα είναι αυτονόητο πως ο συμβολισμός που φέρει η τεράστια αυτή εκδήλωση σε μια πόλη σαν τη δικιά μας, απολύτως συνδεδεμένη με τη μητέρα-Σμύρνη, μας οδήγησε αυτόματα σε τέτοιες υπερβάσεις.

Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει αντίτιμο όταν στόχος σου είναι να θυμήσεις ένα τόσο κομβικό ιστορικό γεγονός για τη νεότερη ελληνική ιστορία και να τονώσεις με αυτόν τον τρόπο τη συλλογική συνείδηση. Δεν νομίζω ότι τα χρήματα έχουν θέση σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ποιες ήταν οι απαιτήσεις της διοργάνωσης;

Όπως καταλαβαίνετε οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες μια τέτοιας διοργάνωσης είναι τεράστιες. Για να καταφέρεις να έχει ένα απολύτως άρτιο καλλιτεχνικό, αλλά και οργανωτικό αποτέλεσμα χρειάζεται να ξεκινήσεις να δουλεύεις αρκετούς μήνες πριν.

Εκτός από τα προφανή, πρέπει να έχει κανείς κατά νου, άπειρες μικρές λεπτομέρειες, τεχνικές, χωροθετικές, εξοπλισμού, παραγωγής.

Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε δαπανήσει χρόνο, κόπο, προσπάθεια για να καταφέρουμε να έχουμε μια άψογη εκδήλωση και για τον κόσμο, αλλά και για τους καλλιτέχνες που μας έκαναν την τιμή, με προθυμία, να συμμετάσχουν σε αυτό το σπουδαίο γεγονός.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με την εκδήλωση αυτή;

Σκοπός μας δεν είναι ούτε οι γιορτές, αλλά ούτε και τα μνημόσυνα. Σκοπός είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή με κάθε τρόπο και να τιμήσουμε τον πολιτισμό της Σμύρνης που έφτασε ατόφιος εδώ στην πόλη μας, τη Νέα Σμύρνη. Πρέπει να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από το παρελθόν και την ιστορία.

Νομίζω πως από μια τόσο τραγική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία αυτό που πρέπει να κρατάμε είναι ότι αυτή η στιγμή συνδέθηκε με μια μεγάλη άνθηση της ελληνικής κοινωνίας, που οφείλεται εν πολλοίς – πρέπει να το πούμε αυτό και να το τονίσουμε στους πρόσφυγες της Καταστροφής του ‘22.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024