Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα μετά τις απεργιακές - αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα μετά τις απεργιακές – αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Την απόφαση πήρε ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, πρόεδρος της Σρι Λάνκα.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα κήρυξε σήμερα τη Σρι Λάνκα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ώρες, καθώς ξεχειλίζει η λαϊκή οργή για την χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, στην τελευταία από μια σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε εισαγόμενα τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Έχει πληγεί από την πανδημία

Η Σρι Λάνκα έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και τις μειώσεις φόρων, με αποτέλεσμα τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα να έχουν περιοριστεί σε μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Εκατοντάδες φοιτητές και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κύρια οδό προς το κοινοβούλιο, όπου άρχισαν χθες, Πέμπτη, καθιστική διαμαρτυρία. Μερικοί έχουν κρεμάσει τα εσώρουχά τους στα οδοφράγματα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προσβάλουν την πολιτική ηγεσία.

«Βρισκόμαστε εδώ επειδή έχουμε απαυδήσει με τα ψέματα που μας λένε οι πολιτικοί. Θέλουμε ο πρόεδρος και αυτή η κυβέρνηση να πάνε σπίτι τους», δήλωσε η Πουρνίμα Μουχαντιράμ, μια 42χρονη διαφημίστρια.

Χιλιάδες καταστήματα και σχολεία παρέμειναν κλειστά στη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός στην εμπορική πρωτεύουσα Κολόμπο ήταν από το πρωί κλειστός και μόνο τα δημόσια λεωφορεία λειτουργούσαν στον γειτονικό τερματικό σταθμό.

Οι υγειονομικοί συμμετείχαν επίσης στην απεργία, ωστόσο οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας εξακολουθούσαν να λειτουργούν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σατζίτ Πρεμαντάσα δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως η αντιπολίτευση θέλει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας την ερχόμενη εβδομάδα κατά του προέδρου και της κυβέρνησης.

Ο Ρατζαπάκσα έχει αρνηθεί να παραιτηθεί και έχει προτείνει επανειλημμένα να σχηματισθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον ίδιο.

Την 1η Απριλίου ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα είχε κηρύξει πάλι τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τελικά ήρθη πέντε ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024