Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σρι Λάνκα: Η οικονομική κρίση αναγκάζει την κυβέρνηση να… σβήσει τα φώτα στους δρόμους

Σρι Λάνκα: Η οικονομική κρίση αναγκάζει την κυβέρνηση να… σβήσει τα φώτα στους δρόμους

Το νησιωτικό κράτος ταλαιπωρείται από καθημερινές και πολύωρες διακοπές ρεύματος

Σε μια αναπάντεχη κίνηση θα προχωρήσει η Σρι Λάνκα, το νησιωτικό κράτος του ινδικού ωκεανού, για να εξοικονομήσει ρεύμα: θα σταματήσει να ανάβει τα φώτα στους δρόμους της. Την ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη υπουργός της χώρας, που βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες.

Η δεινή οικονομική κατάσταση έφερε μαζί της και διακοπές ρεύματος, που αναγκάζουν τα 22 εκατ. πολίτες της χώρας να μένουν στο σκοτάδι ακόμη και επί 13 ώρες την ημέρα. Αιτία για αυτό, η αδυναμία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει πληρωμές για τα εισαγόμενα καύσιμα, εξαιτίας της έλλειψης συναλλάγματος.

«Έχουμε ήδη συμβουλεύσει τους αξιωματούχους να κλείνουν τα φώτα του δρόμου σε όλη τη χώρα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός ενέργειας, Παβίθρα Γουανιαράτσκι.

Αποστολή diesel που εξασφαλίστηκε μέσω πίστωσης αξίας $500 εκατ. από τη γειτονική Ινδία, αναμένεται να φτάσει στη χώρα το Σάββατο σύμφωνα με την υπουργό, η οποία όμως προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα.

«Όταν γίνει η παραλαβή θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις ώρες διακοπής, όμως μέχρι να αρχίσει η περίοδος των βροχών, κατά πάσα πιθανότητα κάποια στιγμή τον Μάιο, οι διακοπές ρεύματος θα πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».

Η στάθμη του νερού στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχει σημειώσει αρνητικά ρεκόρ, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση έχει εκτιναχθεί στη διάρκεια της ζεστής και ξηρής περιόδου, συμπλήρωσε.

Σοκ για το χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο του Κολόμπο (CSE) περιόρισε την καθημερινή του δραστηριότητα σε δυο ώρες, αντί των καθιερωμένων τεσσεράμισι ωρών, εξαιτίας των διακοπών ρεύματος για την υπόλοιπη εβδομάδα, μετά από σχετικό αίτημα των χρηματιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου.

Όμως η αξία των μετοχών σημείωσε πτώση μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου την Πέμπτη και το CSE έβαλε φρένο στις συναλλαγές για 30 λεπτά – η Τρίτη αναστολή μέσα σε δυο μέρες – αφού ένας δείκτης που αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες σημείωσε πτώση άνω του 5%.

«Οι ανησυχίες για το μακρο-επίπεδο σε συνδυασμό με την είδηση των λιγότερων ωρών για συναλλαγές και των αυξημένων διακοπών ρεύματος προκαλεί απαισιοδοξία», τονίζει η Ροσίνι Γκαμάζ, αναλύτρια στη χρηματιστηριακή εταιρεία Lanka Securities.

«Συνολικά, το αίσθημα αδυναμίας καθοδηγεί την πτώση», συμπληρώνει μιλώντας στο Reuters.

Το CSE ανέστειλε τις συναλλαγές δυο φορές την Τετάρτη, καθώς η ανησυχία για την οικονομία και τις διακοπές ρεύματος εντεινόταν.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα των φοροελαφρύνσεων που εφαρμόστηκαν σε λάθος στιγμή, αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα ιστορικά κακά οικονομικά του κράτους που οδήγησε σε μείωση των αποθεματικών ξένων συναλλάγματος κατά 70% μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Η Σρι Λάνκα τον Φεβρουάριο διέθετε μόλις $2,31 δισ. σε ξένο συνάλλαγμα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα κράτη, όπως η Ινδία και η Κίνα.

Πηγή: Reuters

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024