Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας - Τι είπε για τη χρήση απαγορευμένων όπλων

Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας – Τι είπε για τη χρήση απαγορευμένων όπλων

«Μένω έκπληκτος μόνο και μόνο που τίθεται το θέμα άρσης κυρώσεων» στη Ρωσία, τονίζει. Πως σχολίασε το ρόλο της Τουρκίας και της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία» διαμήνυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας

Μάλιστα στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένος να δεχτεί μια αλλαγή στα ουκρανικά σύνορα για να επιτευχθεί η ειρήνη ο Ουκρανός πρόεδρος τονίζει ότι «ο κόσμος δεν είναι έτοιμος. Κανείς μας δεν είναι έτοιμος. Βίαιες αλλαγές των συνόρων – αυτό ακριβώς συμβαίνει, αλλιώς δεν αλλάζουν τα σύνορα της Ουκρανίας. Είμαστε πρόθυμοι να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα. Διαφορετικά, εάν είμαστε πρόθυμοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος του εδάφους στη Ρωσία – τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν μάταια».

Ουσιαστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δείχνει πόλεμο μέχρις εσχάτων και τοποθετεί ως προϋπόθεση για το τέλος του πολέμου την ήττα της Ρωσίας και την επανάκτηση των αποσχισθέντων εδαφών όπως της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Δεν εμπιστευόμαστε τη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και πως επεδίωξε την πλήρη εισβολή στη χώρα μετά την Κριμαία, ενώ εμφανίστηκε πλήρως απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία για τον τερματισμό του πολέμου λέγοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γιατί ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, βλέπουμε ότι άλλα λένε και άλλα πράττουν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε δραματικά η πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας, ο πλήρους κλίμακας πόλεμος, η πλήρους κλίμακας κατοχή από την πλευρά της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτός ήταν ο λόγος που επιβλήθηκαν οι σκληρές κυρώσεις: δολοφονίες, κατοχή, παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Για τις ζωές που χάθηκαν δεν υπάρχει τίμημα» δήλωσε ο κ. Ζελένσκι, καταγγέλλοντας δολοφονίες από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν εμπιστευόμαστε τη Ρωσία» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι «άλλα λένε και άλλα πράττουν», ενώ επεσήμανε ότι «χτύπησαν» το Κίεβο ακόμα και όταν ήταν εκεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης Ζελένσκι: Δίνει απαντήσεις για τους Αζόφ στη Βουλή – «Είναι μέρος του ουκρανικού στρατού – Ναζί είναι οι Ρώσοι»

Χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα

Σημείωσε ότι οι άμαχοι στο εργαστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη «φοβούνται να βγουν γιατί τους σκοτώνουν», ενώ τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τον διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι της Μαριούπολης θα φτάσουν σε ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα προσθέτοντας πως «είναι ικανή να χρησιμοποιήσει» και άλλα τέτοιου είδους όπλα.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να διεξάγουμε οποιεσδήποτε ενέργειες στη γη μας»

Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία έχει διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από την εχθρική γραμμή μέχρι στιγμής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε:

«Όσον αφορά τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, πιστεύω ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να διεξάγουμε οποιεσδήποτε ενέργειες στη γη μας. Όλες στο πλαίσιο των διεθνώς
αναγνωρισμένων συνόρων. Όχι διαφορετικά».

Διαβάστε επίσης Ετοιμος να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν – Το εφιαλτικό σενάριο για την 9η Μαΐου

«Μένω έκπληκτος μόνο και μόνο που τίθεται το θέμα άρσης κυρώσεων» στη Ρωσία

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι μέρος της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε:

«Δεν έχω αυτές τις πληροφορίες τις οποίες ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όσον αφορά τις συμφωνίες που ακόμα δεν έχουν συναφθεί, για τις οποίες μιλούσαν οι αντιπρόσωποι της ουκρανικής και της ρωσικής αποστολής – το ζήτημα της άρσης των ουκρανικών κυρώσεων δεν τέθηκε και δεν μπορεί να τεθεί. Γιατί; Επειδή απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, εγώ θα πρόσεχα το λόγο, για τον οποίο επιβάλλονται οι κυρώσεις και ποιον στοχεύουν.

«Οι κυρώσεις επιβάλλονται αποκλειστικά στη Ρωσική Ομοσπονδίας επειδή είναι αυτή που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά του κράτους της Ουκρανίας, παραβίασε την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι: «Αυτός ήταν ο λόγος που επιβλήθηκαν οι σκληρές κυρώσεις: δολοφονίες, κατοχή, παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μένω έκπληκτος μόνο και μόνο που τίθεται το θέμα άρσης κυρώσεων».

Έχουμε υποστήριξη από Ελλάδα και Τουρκία – Έχουμε και ερωτήματα από τις δύο χώρες

Ερωτηθείς για την αντίφαση η Τουρκία να θέλει να τηρήσει μια ειρηνευτική στάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τον στρατό της να προκαλέσει την Ελλάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε:

«Όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να κάνεις το μέγιστο που μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου, ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έχουμε όλα αυτά τα κράτη στο πλευρό μας, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία που μας επιτέθηκε. Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας – για παράδειγμα, έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας. Θα σας πω ειλικρινά, ότι έχουμε ερωτήματα και προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα. Έτσι είναι η ζωή και το κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Από την άλλη – έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης, της ηγεσίας του κράτους και έχουμε λάβει αυτήν τη βοήθεια. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Εδώ βρισκόμαστε. Θα ήθελα να μας στηρίζουν όλοι στην Ελλάδα, θα ήθελα να επιλέξουν την πλευρά μας, έγινε ότι έγινε, το κυριότερο είναι ότι τώρα έχουμε την υποστήριξη. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων για αυτό. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω, ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Φυσικά, ο ρωσικός τουρισμός έχει φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό. Το βλέπουμε και αυτό. Και εγώ ως Πρόεδρος, αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, πρέπει να τα λέω αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις έτσι, είναι διπλά στάνταρντ. Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοια ενδεχόμενα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί πρέπει να γίνει επιλογή – είστε υπέρ της αλήθειας ή όχι».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024