Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια και Νότια Κορέα: Οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν «επιστολές φιλίας» εν μέσω εντάσεων

Βόρεια και Νότια Κορέα: Οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν «επιστολές φιλίας» εν μέσω εντάσεων

Οι πρόεδροι της Βόρειας και Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν, αντάλλαξαν «επιστολές φιλίας», εκτιμώντας «παρά τη δύσκολη κατάσταση» τους κόπους και τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν αντάλλαξαν επιστολές, με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγιάνγκ να ευχαριστεί τον ομόλογό του για τις ακούραστες προσπάθειές του να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, το KCNA, με φόντο την ένταση που έχει φθάσει ξανά στα ύψη εξαιτίας των βορειοκορεατικών οπλικών δοκιμών (συνάντηση των δύο ηγετών στη νεκρή ζώνη, σε φωτογραφία αρχείου επάνω, από Korea Summit Press via Reuters).

Εξαίρεση στον κανόνα

Η ανταλλαγή των επιστολών αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της έντασης στις διμερείς σχέσεις μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ στο Ανόι το 2019.

Φέτος η κατάσταση χειροτέρεψε, καθώς η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs) τον περασμένο μήνα, τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Οι υπηρεσίες του κ. Μουν επιβεβαίωσαν ότι ανταλλάχθηκαν «επιστολές φιλίας» με τον κ. Κιμ. Στη δική του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανένωση, βάσει των κοινών ανακοινώσεων στις συνόδους τους το 2018, παρά τη «δύσκολη κατάσταση», κατά το KCNA.

Στην απάντησή του, ο κ. Κιμ τόνισε ότι εκείνες οι «ιστορικές» σύνοδοι έδωσαν στους λαούς των δύο κρατών «ελπίδα για το μέλλον», ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι σχέσεις τους μπορούν να βελτιωθούν εάν συνεχίζουν να καταβάλλονται «άοκνες προσπάθειες» προς τον σκοπό αυτό.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτίμησε τους κόπους και τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Μουν Τζε-ιν (…) ως τις τελευταίες ημέρες της θητείας του», σημείωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας τις επιστολές που ανταλλάχθηκαν «έκφραση της βαθιάς εμπιστοσύνης» των δύο ηγετών.

Υποσχέσεις για ειρήνη

Ο κ. Μουν έθεσε εξαρχής στο επίκεντρο της προεδρίας του τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων και συνέβαλε στις άνευ προηγουμένου συναντήσεις του κ. Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και το 2019.

Στις τρεις συνόδους των προέδρων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το 2018, ανταλλάχθηκαν υποσχέσεις για ειρήνη και συμφιλίωση, όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Η Πιονγιάνγκ έφθασε στο σημείο να απειλήσει πως θα κατεδαφίσει υποδομές που είχαν οικοδομηθεί από νοτιοκορεατικές βιομηχανίες στο πλαίσιο κοινών πρωτοβουλιών οικονομικού χαρακτήρα.

Οι δύο ηγέτες κατέβαλαν εκ νέου προσπάθειες να βελτιώσουν τα πράγματα, ανταλλάσοντας επανειλημμένα επιστολές πέρυσι. Ομως δεν σημειώθηκε απτή πρόοδος. Η Πιονγιάνγκ κατόπιν επέκρινε με σφοδρότητα τα «δύο μέτρα και τα δύο σταθμά» της Σεούλ όσον αφορά τα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού της.

Ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ

Η ένταση δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η Πιονγιάνγκ ίσως ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας άρχισαν εξάλλου αυτή την εβδομάδα τα ετήσια κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια, τα οποία η Βόρεια Κορέα καταδικάζει πάγια χαρακτηρίζοντάς τα πρόβες πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024