Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου πηγαίνει στο Ισραήλ συνοδεία του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου πηγαίνει στο Ισραήλ συνοδεία του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ

Στις 24 Μαΐου θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της συνεργασίας τους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters) ανήγγειλε χθες Τετάρτη ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ την 24η Μαΐου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναθέρμανσης της σχέσης των δύο κρατών, τέσσερα χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των πρεσβευτών τους.

Απόπειρα αποκατάστασης των σχέσεων

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ αποπειρώνται τις τελευταίες εβδομάδες να αποκαταστήσουν την άλλοτε συμμαχική διμερή σχέση, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές εντάσεις τα τελευταία χρόνια. Η ενέργεια θεωρείται δυνητικό πεδίο συνεργασίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τον περασμένο μήνα ότι τρέφει «πολλές ελπίδες» πως πράγματι θα προωθηθεί συνεργασία της χώρας του με το Ισραήλ στο πεδίο της ενέργειας, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Ωστόσο, προχθές Τρίτη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι τόνισε στον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ πως είναι «πολύ αναστατωμένος» εξαιτίας των θανάτων και των τραυματισμών Παλαιστινίων σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Οχθη και στο τέμενος Αλ Αξά εν μέσω του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Επιστροφή πρεσβευτών

Οι δύο χώρες απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους το 2018. Εκτοτε, οι αντεγκλήσεις είναι συχνές: για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, για την τουρκική υποστήριξη στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και άλλα θέματα στα οποία οι θέσεις τους είναι διαμετρικά αντίθετες.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη την 24η Μαΐου.

Στο σκέλος του ταξιδιού του στο Ισραήλ, θα τον συνοδεύσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σημείωσε.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την προοπτική οι πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στα πόστα τους, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Δείτε επίσης – Cumhuriyet: Ενεργειακό τρίγωνο Τουρκίας – Ισραήλ – Κούρδων υπό τις ΗΠΑ για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024