Δημήτρης Παπανικολάου: «Έμαθα ότι είμαι στο φάσμα του αυτισμού μετά τη διάγνωση της κόρης μου»
Πώς έμαθε ο ίδιος ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού
Για το φάσμα του αυτισμού στο οποίo βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του μίλησε σήμερα το πρωί ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου.
Ο πρώην μπασκετμπολίστας βρέθηκε στο πλατό του Πρωινού και εξήγησε πως πολλές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον αυτισμό ως πρόβλημα υγείας ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
«Η κόρη μου, η Άρια που σήμερα είναι 16 ετών, όταν ήταν 3,5 μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε μας το είπαν. Οι γυναίκες εκδηλώνονται πάντα πολύ πιο συναισθηματικά. Είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο… Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία… Ο αυτισμός έχει πολλές βαθμίδες από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως θέμα υγείας. Ίδιο προσδόκημο ζωής έχεις με κάποιον που δεν είναι στο φάσμα.
Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία «κατά του αυτισμού», δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, κατά του εαυτού μας. Ο αυτισμός μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό σε κάποια πράγματα ή υπερλειτουργικό σε κάποια άλλα… Οι αυτιστικοί εστιάζουν σε κάτι…» είπε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε: «Υπάρχει ακόμα ένα στίγμα στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Ειδικά στην επαρχία. Δεν είναι κακό… Εμείς μάθαμε για την κόρη μας ότι βρίσκεται στο φάσμα όταν ήταν 3,5 και της το είπαμε στα 15, έφυγε αυτόματα ένα βάρος. Χρειάζεται χρόνος να το πεις στο παιδί για να είναι σε μια ηλικία που να καταλαβαίνει… Εμένα με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια…».
Όσο για το πως έμαθε ο ίδιος ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού αποκάλυψε: «Για μένα, ότι είμαι αυτιστικός το είπε στη γυναίκα μου ο ψυχίατρος που πηγαίναμε για συμβουλευτική για χάρη της κόρης μου. Μέχρι τότε έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με πολύ κόσμο και εκείνη το έπαιρνε ως απόρριψη. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο ψυχίατρος της είπε «μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός, δε θέλει πολύ κόσμο γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ», έτσι ήρθε και η ησυχία στο σπίτι. Ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση».
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442