Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Από την «επιχείρηση αστραπή» στον πόλεμο φθοράς

Ουκρανία: Από την «επιχείρηση αστραπή» στον πόλεμο φθοράς

Η βύθιση του καταδρομικού «Μόσκβα» μπορεί να μην αλλάζει τα δεδομένα στο πεδίο, αλλά αποτελεί συμβολική ήττα του Πούτιν – Οι προετοιμασίες των Ρώσων για τη μεγάλη επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία και η έντονη ανησυχία Ζελένσκι για χρήση πυρηνικών

Μακροχρόνιος θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές και μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, και η μετατόπισή του προς την Ανατολική Ουκρανία δεν σημαίνει ότι δεν θα κλιμακωθεί ή ότι περιορίζεται ο κίνδυνος για εξάπλωσή του σε γειτονική χώρα. Παράλληλα, η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη, πιθανότατα από ουκρανικούς πυραύλους, αποτελεί συμβολική ήττα των Ρώσων και ενώ δεν αλλάζει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, εντείνει τη συζήτηση για το πόσο ικανές είναι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η βύθιση του «Μόσκβα»

Το καταδρομικό «Μόσκβα» δέχθηκε πλήγμα με πυραύλους Neptune, ουκρανικής κατασκευής 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου, την οποία επιβεβαίωσε η Ουάσιγκτον. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι προκλήθηκε έκρηξη σε πυρομαχικά εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο πλοίο. Το «Μόσκβα» βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Το συγκεκριμένο καταδρομικό (άνω των 13.000 τόνων και με μήκος 186 μέτρων) είναι ένα από τα τρία που διαθέτει η Ρωσία – τα άλλα δύο βρίσκονται επικεφαλής του ρωσικού στόλου στη Βόρεια Θάλασσα και στον Ειρηνικό αντίστοιχα και, με κλειστά τα Δαρδανέλια, κανένα από τα δύο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το «Μόσκβα» στη Μαύρη Θάλασσα. Σε βραχυχρόνιο επίπεδο, η βύθισή του θα έχει επίπτωση στις ναυτικές ικανότητες της Ρωσίας, αλλά, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, «η μακροχρόνια εικόνα είναι ασαφής».

Παράλληλα, μετά τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας εγείρονται ανησυχίες για την απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ήδη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Δυτικές πηγές εκτιμούν ότι η επίθεση στο «Μόσκβα» αυξάνει την εσωτερική πίεση στον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος ύστερα από πενήντα ημέρες ενός πολέμου που από «επιχείρηση αστραπή» μετατρέπεται σε πόλεμο φθοράς δεν έχει να επιδείξει στους συμπατριώτες του μια σημαντική επιτυχία.

Το καταδρομικό «Μόσκβα»

Η μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός σημειώνει κέρδη στη Μαριούπολη, η οποία κρέμεται από μια κλωστή και είναι αμφίβολο πόσο θα αντέξει ακόμη, πολλοί υποστηρίζουν ότι όταν πέσει η πόλη αυτή, που αποτελεί το μόνο «εμπόδιο» για τους Ρώσους ανάμεσα στο Ντονμπάς και στην Κριμαία, θα ξεκινήσει η μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς.

Εν όψει της μεγάλης επίθεσης των Ρώσων στην Ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό με όπλα κατάλληλα για τα νέα δεδομένα του πολέμου στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον πραγματοποίησε διάβημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για το νέο πακέτο εξοπλισμών ύψους 800 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, νάρκες, αμυντικά drones, τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα και εκατομμύρια πυρομαχικά. Επιπλέον, η Δύση σκοπεύει να παράσχει εκπαίδευση σε ουκρανούς στρατιωτικούς στον οπλισμό αυτόν, μάλλον σε βάσεις στην Ευρώπη.

Στόχος κάθε κομβόι με όπλα

Ειδικοί αναμένουν ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που η Ρωσία θα πλήξει τις αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι τα κομβόι με εξοπλισμούς αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά μέχρι στιγμής έχει πλήξει μόνο κτίρια αποθήκευσης του εξοπλισμού αυτού στην Ουκρανία και όχι τη μεταφορά του στη χώρα. Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι έπεται πλήγμα σε μεταφορά όπλων που παραδίδονται στα σύνορα της χώρας ή μεταφέρονται αεροπορικώς, αν μη τι άλλο γιατί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα θελήσει να διαλύσει την εντύπωση της Δύσης ότι μπορεί να εξοπλίζει κατά βούληση την Ουκρανία – όπου ο πόλεμος έχει ξεπεράσει τις 50 ημέρες και οι πρόσφυγες τα πέντε εκατομμύρια. Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και καλεί όλες τις χώρες να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό. «Πρέπει να μη φοβόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι. Το ζήτημα των πυρηνικών δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και όλον τον κόσμο» είπε.

Ρωσικό διάβημα κατηγορεί το ΝΑΤΟ

Το ρωσικό διάβημα, μέρος του οποίου διέρρευσε στον αμερικανικό Τύπο, κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι πιέζει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις – τις οποίες ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει άκαρπες λίγες ημέρες νωρίτερα – προκειμένου να συνεχιστεί η αιματοχυσία. «Ζητούμε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» ανέφερε το διάβημα.

Η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ουκρανία, την οποία όμως συνεχίζει να βομβαρδίζει σποραδικά, και σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τις έχει οδηγήσει στη Λευκορωσία για ανασύνταξη. Παράλληλα, έχει στείλει άλλες δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία όπου έχουν πάρει θέσεις επίθεσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024