Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αυτοδιαχείριση»: «Δεληβοριάς και Κατσέλη δυναμιτίζουν την Ένωση για τα πνευματικά δικαιώματα»

«Αυτοδιαχείριση»: «Δεληβοριάς και Κατσέλη δυναμιτίζουν την Ένωση για τα πνευματικά δικαιώματα»

Η ξαφνική αλλαγή στάσης του κ. Δεληβοριά, προέδρου της Εδέμ, ανέτρεψε το τοπίο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Αυτοδιαχείριση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος αποτελούμενο από την Αυτοδιαχείριση και την Εδέμ, φαίνεται να τορπιλίζεται από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανατράπηκε το αρχικό θετικό κλίμα των συζητήσεων και πλέον όλα είναι στον «αέρα». Μάλιστα η Αυτοδιαχείριση αναφέρει ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο στις συζητήσεις για την Ενωση την έχουν η Γενική Διευθύντρια της Εδέμ Λούκα Κατσέλη και ο προέδρος, Φ. Δεληβοριάς.

Συγκεκριμένα τονίζουν πηγές από το χώρο των δημιουργών:

Στις 17 Μαρτίου έγινε συνάντηση μεταξύ των δύο οργανισμών συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) Αυτοδιαχείρισης και Εδέμ. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την συγχώνευση των δύο ΟΣΔ υπό τη μορφή της απορρόφησης της Εδέμ από την Αυτοδιαχείριση κρατώντας όμως και τα δύο ονόματα (δεδομένου ότι η Αυτοδιαχείριση είναι ο μεγαλύτερος με διαφορά ΟΣΔ δημιουργών μουσικής στην ελληνική αγορά με ποσοστό ρεπερτορίου άνω του 70%).

Στη συνάντηση αυτή δεν παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Εδέμ Λούκα Κατσέλη. Κι ενώ η συνάντηση κατά γενική ομολογία πήγε πολύ καλά και υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα σημεία με μόνη εκκρεμότητα της πρώτης φάσης των συζητήσεων την επικύρωση της συμφωνίας αυτής από τα διοικητικά συμβούλια (ΔΣ) των δύο ΟΣΔ, μία πρόσφατη επιστολή του ΔΣ της Εδέμ, η οποία ψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία 5 (υπέρ) και 4 (κατά), ανέτρεψε απρόσμενα το καλό κλίμα.

Συγκεκριμένα, η ξαφνική αλλαγή στάσης του κ. Δεληβοριά, προέδρου της Εδέμ, ανέτρεψε το τοπίο. Πηγές αναφέρουν ότι η στάση αυτή οφείλεται σε πιέσεις που δέχθηκε από την κα Κατσέλη προσωπικά, η οποία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας μετά τη συγχώνευση των δύο ΟΣΔ δεδομένου ότι -σύμφωνα με πηγές- δεν χαίρει εκτίμησης από την Αυτοδιαχείριση αλλά ούτε και από σημαντική μερίδα δημιουργών και δικαιούχων της Εδέμ.

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν πληροφορίες ότι η κα Κατσέλη ως Γενική Διευθύντρια της Εδέμ, παράτυπα, δεν έχει απευθείας σύμβαση με την Εδέμ αλλά στη θέση της εμφανίζεται εταιρεία συμφερόντων της, γεγονός το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη διότι καθώς επί τούτου δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην ετήσια έκθεση διαφάνειας της Εδέμ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της καθυστερημένα.

Παρατίθεται παρακάτω ανοιχτή επιστολή της Αυτοδιαχείρισης προς τον κ. Δεληβοριά που αναφέρεται στις μεταξύ των δύο ΟΣΔ συζητήσεις και στο ότι Δεληβοριάς και Κατσέλη δυναμιτίζουν την Ένωση»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ

κ. Δεληβοριά,

Μετά τη συνάντηση των δύο ΟΣΔ (Αυτοδιαχείρισης και Εδέμ) στις 17 Μαρτίου και το εξαιρετικό μεταξύ μας κλίμα συνεννόησης και επίλυσης σχεδόν όλων των εκκρεμών ζητημάτων για την ένωση των δύο ΟΣΔ, με μεγάλη έκπληξη αλλά τεράστια απογοήτευση διαβάσαμε την προ ολίγων ημερών επιστολή σας προς τον οργανισμό μας, η οποία απέχει από οτιδήποτε εσείς ζητήσατε και προτείνατε κατά τη συνάντηση αυτή. Προβαίνετε σε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα είπατε και συμφωνήσατε κατά τη συνάντηση αυτή και υπαναχωρείτε από όλες τις μεταξύ μας συμφωνίες. Μας θυμίζετε ως προς την Ένωση που δήθεν επιθυμείτε έντονα την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Σε σχέση με την κα Κατσέλη σας θυμίζουμε ότι ήταν δική σας απόφαση να μην συμμετέχει στις μεταξύ μας συζητήσεις, την οποία και αποδεχθήκαμε (άλλωστε δεν μπορεί το ένα μέρος να επιβάλλει στο άλλο ποιος θα το εκπροσωπήσει!). Και αυτό διότι χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η κα Κατσέλη είναι κατά της ένωσης παρόλες τις προσχηματικές δηλώσεις στον Τύπο. Σας θυμίζουμε μάλιστα ότι η Εδέμ εκπροσωπείτο από επτά (7) άτομα που επέλεξε το Διοικητικό σας Συμβούλιο, ενώ η Αυτοδιαχείριση μόνον από πέντε (5). Παρόλο το ανισοβαρές της εκπροσώπησης, σάς δεχθήκαμε όλους με μεγάλη χαρά και χωρίς καμία αντίρρηση.

Σας θυμίζουμε ότι υπήρξε δική σας πρόταση η συγχώνευση με απορρόφηση αφού η άποψη της Αυτοδιαχείρισης ήταν η de facto ένωση. Όμως εμείς στο πλαίσιο της καλής πίστης και χάριν της Ένωσης την δεχθήκαμε και καθίσαμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο των μεταξύ μας συζητήσεων: οι τεχνικές λεπτομέρειες τις συγχώνευσης των δύο ΟΣΔ με απορρόφηση όπου η Αυτοδιαχείριση θα απορροφούσε την Εδέμ.

Συμφωνήθηκε ακόμη ρητά ότι θα διενεργηθούν όποιοι έλεγχοι προβλέπει ο νόμος για τη συγχώνευση με απορρόφηση και μάλιστα συμφωνήσαμε (με εσάς τον ίδιο να υπογραμμίζετε πόσο καλή ιδέα είναι) για τον σκοπό αυτό να ορισθεί από κοινού η ανεξάρτητη και εγνωσμένου κύρους ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, η οποία έχει γνώση του κλάδου μας, έχοντας διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους στην ΑΕΠΙ, στην ΕΥΕΔ και στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Στις 17 Μαρτίου είμασταν 12 άτομα μέσα στην αίθουσα εκπροσωπώντας τους 2 ΟΣΔ. Πείτε μας ειλικρινά ποιο από τα 12 αυτά άτομα (με τρανή εξαίρεση εσάς) συμφώνησε με το παντελώς ανακόλουθο και ανειλικρινές περιεχόμενο της επιστολής που μας στείλατε; Πείτε μας ονομαστικά εάν υπάρχει έστω και ένα άτομο από τα 12 που ήταν μέσα στην αίθουσα που να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, της οποίας το επόμενο στάδιο θα ήταν η επικύρωση από τα εκατέρωθεν ΔΣ;

Στο πλαίσιο αυτό σάς γνωρίζουμε ότι εάν το ΔΣ της Εδέμ δεν εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε κατά την πρώτη μεταξύ μας συνάντηση με την οποία και εσείς προσωπικά την ημέρα εκείνη ήσασταν απολύτως σύμφωνος και ενθουσιώδης, η Αυτοδιαχείριση θεωρεί άτοπη την οποιαδήποτε συνέχιση προσχηματικών (από την πλευρά σας) συζητήσεων. Συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν σε περιβάλλον κινούμενης άμμου, ανακολουθίας και αναξιοπιστίας.

Λυπόμαστε ειλικρινά που για ακόμη μία φορά δυναμιτίζετε μία ευκαιρία ένωσης του Ελληνικού τραγουδιού κάτω από μία στέγη και θεωρούμε πως όπως ακριβώς με μελανά γράμματα γράφτηκε η ιστορία της ΑΕΠΙ με εξίσου μελανά -αν όχι μελανότερα- θα γραφεί και το έπος Δεληβοριά – Κατσέλη που δυναμίτισε την Ένωση. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι η ανεξήγητη αυτή πρόσφατη στροφή σας είναι για να οδηγήσετε το ελληνικό τραγούδι (υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της κας Κατσέλη) στην αγκαλιά ξένων συμφερόντων.

Το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης

Αθήνα, 13.4.2022

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024