Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική μόδα

Ελληνική μόδα

Η τέχνη αλλά κυρίως η μόδα αντλούν την έμπνευσή τους από την ίδια πηγή, το ανθρώπινο σώμα

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η δημιουργία του σωματείου Ενωση Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη και προβολή με κάθε μέσο της δράσης των σχεδιαστών της ελληνικής μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αλλά και την επιδίωξη συνεργασιών για τη συμμετοχή των μελών του σωματείου σε κάθε είδους εκθέσεις, διοργανώσεις μόδας, showrooms του εξωτερικού ή εγχώρια. Και το Σάββατο στις 9 του μηνός η διοργάνωση Athens Xclusive Designers Week παρουσιάζει στο Ζάππειο άλλη μία εβδομάδα μόδας. Θα είναι η 30ή διοργάνωση με επετειακό χαρακτήρα καθώς κατάφερε τα τελευταία 15 χρόνια να υπενθυμίζει – με διάσπαρτες πρωτοβουλίες – δύο φορές κάθε χρόνο ότι υπάρχει ανάγκη και για ένα άλλο σύμπαν. Τα συστατικά του διαμορφώνουν τον βίο μας σε εποχές που το περιττό δεν είναι ενοχοποιητικό. Ομως το zeitgeist μάς χτυπάει καμπανάκι ότι τα fake news έχουν εξαπατήσει τις τελευταίες αντανακλάσεις της μόδας. Γι’ αυτό και όσα συμβαίνουν στο διεθνές παρόν και στην εγχώρια πραγματικότητα αποτυπώνονται ελάχιστα πάνω στο σχήμα και το ύφος των ρούχων.

Δεν θα πρέπει να ψέξουμε τους δημιουργούς για αυτό. Είναι η διάχυση της πληροφορίας, η παραπλάνηση της επιθυμίας, η ταχύτητα των κοινωνικών μέσων που αποσυντονίζουν τους μηχανισμούς της μόδας και εμποδίζουν την παραγωγή των έργων της. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την απουσία ανώτατων σπουδών μόδας εντός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος.

Παρ’ όλα αυτά το 2004, παραμονές στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων και στο πλαίσιο ενός διεθνούς ενδυματολογικού συνεδρίου που σηματοδότησε την έναρξη της έκθεσης μόδας «Πτυχώσεις» στο Μουσείο Μπενάκη, η Τζουν Κανάι, εκπρόσωπος του Στούντιο Σχεδιασμού του ιάπωνα σχεδιαστή Issey Miyake, κατά την ομιλία της είχε επισημάνει: «Το πνεύμα των Ελλήνων είχε έναν μοντέρνο χαρακτήρα που ξεπέρασε τα όρια του χρόνου, της Ιστορίας και των κυρίαρχων τάσεων. Ισως να οφείλεται στο ότι η καρδιά του πολιτισμού τους βασίζεται στην αισθαντική ομορφιά του τοπίου. Η τέχνη αλλά κυρίως η μόδα αντλούν την έμπνευσή τους από την ίδια πηγή, το ανθρώπινο σώμα». Η άποψη αυτή μπορεί ακόμη και σήμερα να γίνει η πυξίδα που χρειάζεται η ελληνική μόδα.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024