Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Το Κρεμλίνο απαιτεί και από τη Wikipedia να διαγράψει «ψευδείς πληροφορίες»

Ουκρανία: Το Κρεμλίνο απαιτεί και από τη Wikipedia να διαγράψει «ψευδείς πληροφορίες»

Η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό λογοκρισίας.

Την ώρα που η Μόσχα επιχειρεί κυνικά να διαψεύσει τις αποκαλύψεις για θηριωδίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών απείλησε με πρόστιμο τη Wikipedia προκειμένου να διαγραφούν «ψευδείς αναφορές» στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Η Ρωσία επιχειρεί έτσι να σφίξει τον κλοιό λογοκρισίας για την εισβολή στην Ουκρανία, μετά το μπλόκο που επέβαλε σε ξένα μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές πλατφόρμες.

H ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ζήτησε την απομάκρυνση «υλικού με ανακριβείς πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 4 εκατ. ρουβλίων, περίπου 44.000 ευρώ.

Παραμένει ασαφές ποια λήμματα της εγκυκλοπαίδειας αφορούσε η προειδοποίηση, ωστόσο εθελοντές που συμμετέχουν στη σύνταξη των λημμάτων δήλωσαν τον περασμένο μήνα στο Vice ότι η Roskomnadzor είχε απειλήσει να μπλοκάρει τη Wikipedia για τη δημοσίευση πληροφοριών της ουκρανικής κυβέρνησης για τις απώλειες αμάχων και ρώσων στρατιωτών, στο λήμμα της ρωσικής έκδοσης για την «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Το Ίδρυμα Wikimedia, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι «δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειες λογοκρισίας και εκφοβισμού» εναντίον των εθελοντών που συντάσσουν τα λήμματα.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών τη μετάδοση πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με τα κρατικά ρωσικά μέσα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο κάνοντας λόγο για «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ».

Μη προσβάσιμα για τους ρώσους πολίτες είναι εξάλλου το Facebook και το Instagram, τα οποία επίσης κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για την αναπαραγωγή «απαγορευμένου» περιεχομένου.

Μάλιστα η μητρική εταιρεία Meta Platforms αναγνωρίστηκε και επίσημα ως «εξτρεμιστική οργάνωση», μετά την απόφαση να αλλάξει την πολιτική της στην Ουκρανία ώστε να επιτρέπονται οι αναρτήσεις που υποκινούν σε βία κατά των ρώσων εισβολέων.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024