Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χουάν Κάρλος: Η Βρετανία είπε «Όχι» στην ασυλία του – Θα δικαστεί σαν κοινός θνητός

Χουάν Κάρλος: Η Βρετανία είπε «Όχι» στην ασυλία του – Θα δικαστεί σαν κοινός θνητός

Ο Χουάν Κάρλος έχει συρθεί στη Βρετανική Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελίες της πρώην ερωμένης του για παρενόχληση.

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, είχε την απαίτηση επειδή είναι γαλαζοαίματος να μην δικαστεί και να έχει ασυλία. Και αυτό είναι ναι μεν κάτι που το πέτυχε στη χώρα του την Ισπανία, στη Βρετανία όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Η πρώην ερωμένη του, Κορίνα Λάρσεν του έχει υποβάλλει μήνυση στα βρετανικά δικαστήρια για παρενόχληση, απειλές και παρακολούθηση, καθώς και για συκοφαντίες που υπέστη μετά τον χωρισμό της από τον Χουάν και το περιβάλλον του.

Μάταια επί μήνες οι δικηγόροι του Χουάν προσπαθούσαν να πείσουν τον Βρετανό δικαστή Μάθιου Νίκλιν, ότι ο Χουάν σαν πρώην βασιλιάς της Ισπανίας είναι γαλαζοαίματος και ως εκ τούτου (λόγω της διπλής του ιδιότητας δηλαδή, ως «επίτιμου» βασιλιά και ως μέλος της Ισπανικής Βασιλικής οικογένειας) εξακολουθεί να απολαμβάνει ασυλία.

Η Βρετανική δικαιοσύνη είπε ένα μεγαλοπρεπές «Όχι» και ανάβει το πράσινο φως για να δικαστεί ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας. Και μάλιστα σαν… κοινός θνητός. Σε αντιδιαστολή βέβαια με την ισπανική Δικαιοσύνη η οποία πρόσφατα, αρχειοθέτησε τρεις υποθέσεις σχετικές με την περιουσία του Χουάν Κάρλος.

Η υπόθεση

Η επιχειρηματίας Κορίνα Λάρσεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος αλλά και τον πρώην διευθυντή της Ισπανικής ΕΥΠ (CNI) ότι μετά τον χωρισμό της, την παρενοχλούσαν, της ζητούσαν να επιστρέψει 65 εκατομμύρια ευρώ που ο Χουάν της είχε μεταφέρει στο λογαριασμός της «αμετάκλητα», ή να επανασυνδεθεί μαζί του.

(Τα 65 εκατομμύρια αυτά φέρεται ότι προέρχονταν από προμήθεια που έλαβε ο Χουάν από την Σαουδική Αραβία για την κατασκευή μετρό στη Μέκκα από ισπανικές εταιρίες.)

Εκείνη απάντησε αρνητικά και στα δυο και τότε ξεκίνησε όπως λέει, μια επιχείρηση συκοφάντησης της, παρακολούθησης της καθημερινότητας της και ένας πόλεμος λάσπης εναντίον της από μερίδα ΜΜΕ που ελέγχει ο πρώην βασιλιάς.

Απότέλεσμα όλων αυτών ήταν όπως λέει, να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο από το άγχος και την αγωνία της, να επιδεινωθούν οι σχέσεις της με τα παιδιά της αλλά και τους συγγενείς της και να χάσει πολλά επαγγελματικά συμβόλαια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που ακυρώθηκαν από πελάτες της.

Ο Χουάν Κάρλος και τα σκάνδαλα

Αυτό που έχουν να λένε στην Ισπανία είναι οι περίφημες εξωσυζυγικές «αταξίες» του Χουάν. Ο ίδιος είχε παντρευτεί στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των τότε βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Απέκτησαν μαζί 3 παιδιά και 8 εγγόνια.

Στις 2 Ιουνίου 2014 ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε (μέσω του πρωθυπουργού) ότι παραιτείται από το θρόνο υπέρ του γιου του, Φίλιππου. Τον Ιούνιο του 2019 ο πρώην βασιλιάς ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη δημόσια ζωή.

Τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για την εμπλοκή του πρώην βασιλιά στη σύμβαση ανάμεσα σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιριών και τη Σαουδική Αραβία, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Η υπόθεση ανακινήθηκε το 2018, όταν η επιχειρηματίας και πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος, Κορίνα Λάρσεν τον κατηγόρησε ότι είχε λάβει προμήθεια για τη σύμβαση.

Στον απόηχο του σκανδάλου, ο πρώην βασιλιάς εγκατέλειψε την Ισπανία τον Αύγουστο του 2020 και με βαριά καρδιά αυτοεξορίστηκε.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024