Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουδετερότητα στις συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουδετερότητα στις συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας

Βήματα σε σχέση με την ουδετερότητα της Ουκρανίας έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤO είναι τα θέματα στα οποία ευθυγραμμίζονται περισσότερο οι απόψεις της Μόσχας και του Κιέβου, όπως είπε ο Ρώσος διαπραγματευτής Μεντίνσκι, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο πλευρών που συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων κατά την 23η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

«Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Στα μισά για την αποστρατικοποίηση

Η πρόοδος των συνομιλιών των δύο μερών σε θέματα όπως η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».

«Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.

Ο Μεντίνσκι αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαχείρισης του Ντονμπάς που είναι βασικό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

«Η ουκρανική πλευρά πιστεύει ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης των εδαφών θα πρέπει να αποφασιστεί κεντρικά στο Κίεβο. Εμείς πιστεύουμε ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης πρέπει να αποφασίζεται από τον λαό του Ντονμπάς», είπε.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, οι κάτοικοι του Donbass μίλησαν για αυτό το θέμα πριν από οκτώ χρόνια και από τότε «αναγκάστηκαν να διεξάγουν πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τη δική τους απόφαση».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024