Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NASA: Αποκαλυπτήρια για τον γιγάντιο πύραυλο που θα μεταφέρει τους Αμερικανούς πίσω στη Σελήνη

NASA: Αποκαλυπτήρια για τον γιγάντιο πύραυλο που θα μεταφέρει τους Αμερικανούς πίσω στη Σελήνη

O SLS και η κάψουλα Orion βγήκαν για πρώτη φορά από το κτήριο συναρμολόγησης.

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την έγκριση της ανάπτυξής του, ο πύραυλος SLS της NASA που θα επιτρέψει τις πρώτες αποστολές ανθρώπων στη Σελήνη, ένας γίγαντας ύψους 100 μέτρων, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην εξέδρα εκτόξευσης, λίγες εβδομάδες πριν αναχωρήσει για δοκιμαστική πτήση γύρω από το φεγγάρι.

Πιο ισχυρός από τους πυραύλους Saturn V που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη προσσελήνωση αμερικανών αστροναυτών τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ο SLS (Space Launch Systems, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που πολλοί θεωρούν εξωφρενικό, δεδομένου ότι ο πύραυλος δεν θα είναι καν επαναχρησιμοποιούμενος όπως οι πύραυλοι της SpaceX.

Ο SLS και η κάψουλα Orion που βρίσκεται στην κορυφή του αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο προβλέπει την αποστολή της πρώτης γυναίκας και του πρώτου μη λευκού αστροναύτη στην επιφάνεια του φεγγαριού, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Διαβάστε επίσης: Ο Τζεφ Μπέζος έχασε τη δικαστική μάχη με τη NASA και τη SpaceX

Για φέτος, πιθανώς το διάστημα Απριλίου-Μαΐου, προγραμματίζεται η πρώτη δοκιμαστική πτήση, ένα ταξίδι 26 ημερών χωρίς πλήρωμα γύρω από τη Σελήνη.

Ο γιγάντιος ερπυστριοφόρος τράκτορας που μετέφερε κάποτε τους πυραύλους του προγράμματος Apollo μετέφερε και τον SLS από το Κτήριο Συναρμολόγησης Οχήματος στην εξέδρα 29Β του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα, μια διαδρομή περίπου 5 χιλιομέτρων.

Το ταξίδι διήρκεσε 11 ώρες, δεδομένου ότι ο τράκτορας δεν υπερβαίνει σε ταχύτητα το ένα χιλιόμετρο την ώρα.

Οι άνθρωποι μοιάζουν με μυρμήγκια δίπλα στο ερπυστριοφόρο όχημα που μετέφερε τον SLS (NASA / Aubrey Gemignani)

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για τα αποκαλυπτήρια του πυραύλου, με τη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι της NASA το απόγευμα της Πέμπτης

«Κυρίες και κύριοι, ο ισχυρότερος πύραυλος του κόσμου» δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον μόλις ο SLS βρήκε από το στέγαστρο. «Η ανθρωπότητα σύντομα θα αναχωρήσει για μια νέα εποχή εξερεύνησης» είπε.

Το σύστημα SLS-Orion θα υποβληθεί στις 3 Απριλίου στην πρώτη «υγρή δοκιμή», κατά την οποία θα γεμίσουν οι δεξαμενές υγροποιημένου υδρογόνου και οξυγόνου. Θα ακολουθήσει μια προσομοίωση της αντίστροφης μέτρησης μέχρι την εκτόξευση, η οποία θα σταματήσει λίγα δευτερόλεπτα πριν από την πυροδότηση των κινητήρων.

Ο SLS έχει ύψος κτηρίου 32 ορόφων (NASA)

Εννέα ημέρες αργότερα, ο πύραυλος θα επιστρέψει στο κτήριο συναρμολόγησης.

Η πρώτη αποστολή με πλήρωμα προγραμματίζεται για το 2024 και θα είναι μια επανάληψη της φετινής δοκιμαστικής πτήσης.

Οι εκτοξεύσεις θα είναι άκρως δαπανηρές: σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή, το οποίο ελέγχει τα προγράμματα της NASA, οι πρώτες τέσσερις πτήσεις του SLS θα κοστίσουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ποσό που χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο» για το μέλλον.

Ο διοικητής της NASA παρουσίασε πάντως τον πύραυλο ως «κινητήρα της οικονομίας», για την ανάπτυξη του οποίου εργάζονται 70.000 άτομα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024