Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ουκρανοί αξιωματούχοι βάλουν κατά του Τελ Αβίβ για την προσφυγική του πολιτική

Ισραήλ: Ουκρανοί αξιωματούχοι βάλουν κατά του Τελ Αβίβ για την προσφυγική του πολιτική

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο για τη μετανάστευση και να άρει τις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες

«Η Ρωσία διαπράττει γενοκτονία κατά των Ουκρανών, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση ελέγχει κάθε πρόσφυγα από την Ουκρανία με μια «λεπτή οδοντωτή χτένα»», ανέφερε η ουκρανική πρεσβεία στο Ισραήλ σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

«Καλούμε όσους παίρνουν αποφάσεις να ακυρώσουν την πολιτική των ποσοστώσεων και άλλων τεχνητών εμποδίων προς τις γυναίκες και τα παιδιά που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη Ουκρανία».

Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ανθρώπους αδιακρίτως

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν τη μεταναστευτική πολιτική τους. Ο διευθυντής της ισραηλινής Αρχής Πληθυσμού και Μετανάστευσης Tomer Moskowitz δήλωσε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth «[Ο] κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα. Τρομερά πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα, και δεν είμαι κυνικός. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε ανθρώπους αδιακρίτως; Είμαι ο φρουρός στην πύλη της χώρας και δεν μπορώ να την ανοίξω σε όλους».

Σύμφωνα με τον «Νόμο της Επιστροφής» του Ισραήλ, κάθε Εβραίος ή οποιοσδήποτε έχει τουλάχιστον έναν Εβραίο παππού ή γιαγιά, δικαιούται την ισραηλινή υπηκοότητα μαζί με τις οικογένειές του. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των Ουκρανών που μπορούν να εισέλθουν βάσει του «Νόμου της Επιστροφής» και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι προετοιμάζονται για ένα κύμα έως και 100.000 Ουκρανών και Ρώσων πολιτών που έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στη χώρα.

Οι Ισραηλινοί πολίτες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για άδεια εισόδου για τα μη εβραϊκά μέλη της οικογένειάς τους από την Ουκρανία χωρίς ποσόστωση.

Εκτός από αυτές τις δύο ομάδες, το Ισραήλ έχει θεσπίσει μια ποσόστωση 5.000 ατόμων για Ουκρανούς χωρίς συγγενική σχέση, αλλά πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για άδεια.

Στα μέλη των οικογενειών των προσφύγων Ισραηλινών πολιτών και σε όσους δεν έχουν δεσμούς θα χορηγηθούν αρχικά τρίμηνες τουριστικές βίζες, οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε άδειες εργασίας εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο.

Στάλθηκαν πίσω στην Πολωνία

Ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ Yevgen Korniychuk δήλωσε στο CNN ότι το βράδυ της Τετάρτης 12 Ουκρανοί πολίτες απομακρύνθηκαν στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ και στάλθηκαν πίσω στην Πολωνία επειδή δεν είχαν άδεια εισόδου.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Andriy Yermak έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «Οι πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής ηγεσίας που αποσκοπούν στον περιορισμό της εισδοχής Ουκρανών, για να το θέσουμε ήπια, προκαλούν έκπληξη. Θεωρούμε ότι η αναστολή των ταξιδιών χωρίς βίζα και η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικών αδειών του [Υπουργείου Εσωτερικών] για την είσοδο στο Ισραήλ είναι ένα μη φιλικό βήμα για τους πολίτες της Ουκρανίας, το οποίο πρέπει να διορθωθεί άμεσα».

Η ουκρανική πρεσβεία στο Ισραήλ έγραψε στο Facebook ότι ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στους Ουκρανούς με ισραηλινούς συγγενείς να τους προσκαλέσουν να εισέλθουν χωρίς προηγούμενη έγκριση, καθώς και έναν εναλλακτικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στους Ουκρανούς με φίλους στο Ισραήλ που μπορούν να τους φιλοξενήσουν να εισέλθουν επίσης.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση, της οποίας το έθνος βίωσε την προσφυγιά σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, θα αγκαλιάσει εκείνους, οι οποίοι σώζουν τη δική τους ζωή και τη ζωή των παιδιών τους – αναζητώντας ένα προσωρινό καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου», έγραψε η πρεσβεία.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024