Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα για την ακρίβεια: Ισχυρό πακέτο στήριξης ή αντίδωρο;

Μέτρα για την ακρίβεια: Ισχυρό πακέτο στήριξης ή αντίδωρο;

Οι αποστάσεις Τσακαλώτου από τη ρητορική για ψίχουλα. Το ερώτημα του Μαξίμου σε Τσίπρα αν θα ψηφίσει τα μέτρα. Πυρ ομαδών από την αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στο ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Σε τρεις άξονες κινούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση από την ακρίβεια. Πρώτον υπάρχει αύξηση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεύτερον στήριξη των πιο ευάλωτων και τρίτον δίνεται επιδότηση των καυσίμων που -σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς- θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωσης της τιμής και στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης.

Μέτρα για Απρίλιο – Ιούνιο

Το κυβερνητικό πακέτο όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει χτες ο πρωθυπουργός είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και απευθύνονται σε πάνω από 3,2 εκατομμύρια πολίτε μας, ενώ το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και δεν περιλαμβάνεται ο Μάρτιος.

Δημοσιονομικά περιθώρια, ανάπτυξη και μείωση φόρων

Το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από αυτές τις παρεμβάσεις για την ακρίβεια συνίσταται στο ότι η στήριξη κινείται εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων με στόχο να μην τεθεί σε κίνδυνο η επαναφορά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μέτρα χωρίς κανένα αντίκρυσμα για την αγορά και επιμένει να ζητάει παρεμβάσεις για τη μείωση ουσιαστικά των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης) που επιβαρύνουν τις τιμές στα καύσιμα και στα άλλα είδη που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς.

Για «ισχυρό πακέτο στήριξης» σε ευάλωτα νοικοκυριά, καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εφοδιαστική αλυσίδα και επιχειρήσεις, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και σημείωσε:

«Νομίζω ότι είναι ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης που βοηθά την κοινωνία να αντέξει, ανακουφίζει με κάποιο τρόπο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύει τα δημόσια οικονομικά».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να επανάλθει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης Επιδότηση καυσίμων: Ποιοι, πώς και πότε θα λάβουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων

Διαβάστε επίσης Επιδότηση από 40 έως 50 ευρώ το τρίμηνο για ΙΧ – Ενίσχυση 200 ευρώ σε Ταξί

Ψευτοεπιδοτήσεις και αντίδωρο

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν πρόκειται θα τα αισθανθούν καν οι Έλληνες πολίτες και οι καταναλωτές και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται όχι για να πείσει τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις του, αλλά για να τον πείσει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Στην ουσία δίνονται ψευτοεπιδοτήσεις ενώ ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας παραμένει αλώβητος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα – διότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο, με την αύξηση των τιμών με  το ΦΠΑ στο 24% το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα λεηλατώντας το πορτοφόλι των πολιτών. Αντί λοιπόν να μειώσει τον ΕΦΚ δίνει αντίδωρο 0,2 λεπτά. Αντί να μειώσει το ΦΠΑ, δίνει επιδόματα τα οποία δεν συγκρίνονται καν με αυτά που  δίναμε εμείς σε περίοδο που δεν υπήρχε ακρίβεια και ήμασταν στα μνημόνια και παρόλα αυτά τα χαρακτήριζε ψίχουλα.

»Η αύξηση λοιπόν του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ , η μείωση του ΕΦΚ, η μείωση του ΦΠΑ και το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, στο φυσικό αέριο. Το πλαφόν στις τιμές και στην χοντρική και στον καταναλωτή είναι μέτρα που μπορούν να δώσουν μια διέξοδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να είναι αρεστός μόνο στους κατόχους του μεγάλου πλούτου.

Διαβάστε επίσης Γενναίες επιδοτήσεις ρεύματος τον Απρίλιο για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης Μέτρα στήριξης: Κάρτα καυσίμων και επιδότηση αγροτικού πετρελαίου κίνησης

Θα τα ψηφίσει; Ναι ή όχι;

Με αφορμή αυτές τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το μέγαρο Μαξίμου καλεί την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα, με φτηνά ευφυολογήματα και παρωχημένα κλισέ που ανασύρει από το συρτάρι του λαϊκισμού να καλύψει την ένδεια πολιτικών προτάσεων.

»Μέτρο του τρόπου που πολιτεύεται είναι το κενό και το τίποτα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει μια καθαρή απάντηση για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση, με τα οποία στηρίζουμε έμπρακτα όλη την κοινωνία, με έμφαση στα πιο αδύναμα στρώματα. Θα τα ψηφίσει; Ναι ή όχι;» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι

Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να κρατά αποστάσεις από τη ρητορική περί «αντίδωρων» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μιλώντας στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να μιλήσει για ανεπαρκή μέτρα τονίζοντας ότι «δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψύχουλα ή όχι. Όποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό. δεν θεωρών ότι επαρκούν».

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι η πολιτική μείωσης φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και ως εκ τούτου τα «πακέτα» στήριξης των ευάλωτων στρωμάτων σε περιόδους κρίσης.

Περιορισμένης εμβέλειας και με καθυστέρηση

Για περιορισμένης εμβέλειας δέσμη μέτρων που έρχεται με καθυστέρηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι τα λιγότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σημείωνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα. Το 1,1 δισεκ. ευρώ δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού και αυτό φαίνεται από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που προέκυψαν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του αυξημένου πληθωρισμού», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και μήνες μια δέσμη συνολικών παρεμβάσεων όπως είναι: η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, η επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Απαντώντας στο επιχείρημα περί δημοσιονομικών περιθωρίων ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «είχε λεφτόδεντρο ο πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν, με την πανδημία, που επαίρεται ότι έκανε δημοσιονομική επέκταση 43 δισεκατομμύρια ευρώ, την τέταρτη παγκοσμίως; Μετά από ένα χρόνο χάθηκε το λεφτόδεντρο; Ο κ. Μητσοτάκης κατά το δοκούν το ξεραίνει».

Υποκρισία

«Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις αντοχές της οικονομίας είναι μεγάλη υποκρισία, από την άποψη ότι η κυβέρνηση βλέπει η οικονομία μας να έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, η οικονομία δεν έχει αντοχές. Είναι μεγάλη υποκρισία.

»Εδώ και τώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, όλου του λαού. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται άμεσα κατάργηση του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διαβάστε επίσης Τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – Τι θα ισχύσει για βενζίνη και επιδόματα

Τα μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι τα εξής:

Έκπτωση για 3 μήνες παίρνουν όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ, και έχουν στην κατοχή τους μονο 1 ΙΧ αυτοκίνητο, που είναι ασφαλισμένο και με πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας.

60lt/μήνα
0,22€/λίτρο
0,27€/λίτρο (νησιά)
Άρα από 2,10 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώνει 1,88 ευρώ και στο φουλάρισμα από 126€ θα πληρτώνει 112.80€ στα νησιά 109,80€. Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass). Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών:
Επιδότηση 30 € σε ηπειρωτική
35 € σε νησιωτική περιοχή.
Το πετρέλαιο κίνησης θα είναι 15 λεπτά φθηνότερο για όλους
DIESEL
Από 2€ στο 1,85€

Όσοι έχουν εισοδήματα έως 30.000 παίρνουν και την επιδότηση των 22 λεπτών σύνολο, 37 λεπτά ανά λίτρο. Δικαιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.
Άρα το φουλάρισμα 60 λίτρων πάει από 120€ στα 111€ για όλους και στα 97,8€ για τους ευάλωτους.
Ειδικά για τα ταξί χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, τον Απρίλιο θα είναι στα 72 ευρώ από 40. Όλες οι κύριες κατοικίες ανεξάρτητα από εισόδημα, εμβαδό και πάροχο.
Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Για παράδειγμα αυτός ο λογαριασμός των 648 ευρω που έχει σήμερα εκπτωση 269 θα εχει άλλα 215 ευρω έκπτωση και θα πάει στα 430.
Για τις πολύ μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλα τα αρτοποιεία θα δοθεί ενίσχυση με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh άρα η συνολική επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Για το φυσικό αέριο η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh και η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση άλλων 20 ευρώ .

Χορηγείται ακόμα διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, επίδομα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που πήραν το επίδομα τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ανασφάλιστους υπερήλικες και στα ΑμεΑ.
Για τους αγρότες καθορίζεται, για το πετρέλαιο μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλο το 2022 και Φ.Π.Α. 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα, καλύπτεται ακόμα το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης, από τον Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.
Τέλος αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών».

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024