Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευέλικτη εργασία: Γιατί θα ενισχυθεί η ζήτηση τα επόμενα χρόνια

Ευέλικτη εργασία: Γιατί θα ενισχυθεί η ζήτηση τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαχείρισης εργατικού δυναμικού Nowsta, το 2022 είναι η χρονιά της ευέλικτης εργασίας

Τα τελευταία δύο χρόνια, η εργασία έχει αλλάξει δραματικά καθώς πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν σε εξ αποστάσεως εργασία, άλλαξαν καριέρα ή εγκατέλειψαν εντελώς την εργασία. Ένα πράγμα που φαίνεται να προτιμάται από τους περισσότερους εργαζόμενους, ωστόσο, είναι η ευελιξία.

Σύμφωνα με τον Nick Lillios, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nowsta, μιας πλατφόρμας διαχείρισης εργατικού δυναμικού, το 2022 είναι η χρονιά για ευέλικτη εργασία. Το 2020, πολλοί Αμερικανοί αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν υβριδικά και εξ αποστάσεως μοντέλα εργασίας μετά την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Apollo Technical, εταιρείας πληροφορικής, το 72% των εργαζομένων προτιμούν τώρα ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας από την επιστροφή στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Η ευέλικτη εργασία μπορεί να προωθήσει την αυτονομία σε τομείς όπως η κατάρτιση ενός προγράμματος εργασίας ή η έκτακτη αλλαγή μιας βάρδιας εργαζομένου. Επιπλέον, επιτρέπει στους διευθυντές να προσαρμόζουν τον σχεδιασμό τους με βάση τις μεμονωμένες ανάγκες των εργαζομένων.

«Αν τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε κάτι, είναι πως η ευελιξία είναι το κλειδί σε όλες τις πτυχές της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η ευελιξία στο εργατικό δυναμικό έχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Lillios στο CNBC. «Έχουμε αλλάξει τον τρόπο που έχουμε εργαστεί και αυτό θα επιταχυνθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο οι εργοδότες βλέπουν το όφελος αυτού του τρόπου εργασίας, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη να κρατούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Ινστιτούτο Ερευνών ADP, το 67% των εργαζομένων δηλώνει ότι αισθάνεται μεγαλύτερη δύναμη για να επωφεληθεί από τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας στις εταιρείες τους, σε σύγκριση με μόλις 26% πριν από την πανδημία. Αυτό ασκεί πίεση στους εργοδότες να ενισχύσουν τις τακτικές τους για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση των εργαζομένων, σε μια αμερικανική αγορά που πλήττεται από την εγκατάλειψη θέσεων εργασίας από πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Η επιστροφή στα γραφεία θα απαιτήσει μια άλλη πραγματικά μεγάλη μετάβαση

«Η σημαντική ανατροπή στη ζωή των ανθρώπων που μετακόμισαν από τα γραφεία στο σπίτι ήταν μια μεγάλη μετάβαση. Η επιστροφή στα γραφεία θα απαιτήσει μια άλλη πραγματικά μεγάλη μετάβαση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ADP για τις επικοινωνίες μετασχηματισμού και αλλαγής, Deb Hughes. «Θα είναι πολύ κρίσιμο να σκεφτόμαστε ποιες ευθύνες έχουν οι άνθρωποι. Ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος και πρέπει να έχουμε υπομονή μαζί τους… Η ευελιξία και η ενσυναίσθηση θα μας βοηθήσουν όλους σε όποιες μεγάλες αλλαγές προχωράμε».

Ο Lillios προτείνει στις επιχειρήσεις να βρουν επίσης δημιουργικούς τρόπους πρόσβασης σε νέα ταλέντα. «Οι παραδοσιακές μέθοδοι στις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ταλέντα δεν είναι επαρκείς», εξηγεί. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει νέα μοντέλα να “καρποφορούν”, μοντέλα που είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόσληψη εργαζομένων υψηλής ποιότητας σε βραχυπρόθεσμη βάση».

Αυτό το νέο κύμα ευελιξίας στο χώρο εργασίας εισάγει μια αίσθηση ενδυνάμωσης των εργαζομένων και είναι κρίσιμο για το θετικό ηθικό και την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Owl Labs για το 2021 State of Remote Work, το 90% των εργαζομένων δήλωσαν ότι ήταν τόσο περισσότερο παραγωγικοί όσο περισσότερο εργάζονταν εξ αποστάσεως αντί στο γραφείο. Ομοίως, το 84% των εργαζομένων είπε ότι η συνέχιση της εργασίας από το σπίτι μετά την πανδημία θα τους έκανε πιο ευτυχισμένους.

«Όταν οι επιχειρήσεις υιοθετούν νέες τεχνολογίες και τρόπους αυτοματοποίησης κουραστικών εργασιών που έχουν να κάνουν με τον εργαζόμενο, οι εργαζόμενοι αισθάνονται σαν να έχουν την ευκαιρία να πάρουν την εργασία τους στα χέρια τους», επισημαίνει ο Lillios. «Η παροχή εργαλείων στους υπαλλήλους για να επηρεάσουν το πότε/πού/πώς εργάζονται, τους δίνει επίσης φωνή. Η ενδυνάμωση των εργαζομένων να έχουν φωνή θα διαμορφώσει πιο ευτυχισμένους υπαλλήλους και πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024