Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγορές: Απώλειες έως 12 τρισ. δολ. από τριπλό σοκ στα χρηματιστήρια

Αγορές: Απώλειες έως 12 τρισ. δολ. από τριπλό σοκ στα χρηματιστήρια

Πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν τις αγορές

Τριπλό πλήγμα από την πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και το ράλι του πληθωρισμού δέχτηκαν τα παγκόσμια χρηματιστήρια, με τις –λογιστικές- απώλειες σε κεφαλαιοποίηση να φτάνουν το τελευταίο διάστημα τα 12 τρις δολάρια, ή περίπου όσο το ΑΕΠ ολόκληρης Κίνας. Οι διακυμάνσεις πάντως ήταν συνεχείς λόγω και προσδοκιών που δημιουργήθηκαν από διαπραγματεύσεις για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, με τις ειδήσεις να επηρεάζουν συνεχώς την πορεία των τιμών και τα χρηματιστήρια να καταγράφουν ενδιάμεσα και ειδικά τις τελευταίες ημέρες πιο σταθεροποιητικές τάσεις.

Υποχώρηση

Στην Ευρώπη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έφτασαν να υποχωρούν έως 7,5% περίπου στο Λονδίνο και έως 16% στη Φρανκφούρτη από τα ιστορικά τους υψηλά, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στις ΗΠΑ με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq που ξεπερνούν το 21%. Ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχανε έως 13%. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 είχε καταγράψει απώλειες που αγγίζουν το 17%. Σφυροκόπημα είχε δεχτεί ο κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης CSI 300 της Κίνας, χώρα η οποία έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και νέα έξαρση της πανδημίας, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 31% από τα ιστορικά υψηλά. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei είχε απώλειες 17,5%.

Στην Ευρώπη οι μετοχές έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς πολλές εταιρείες έχουν έκθεση στη χώρα αυτή και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα η βιομηχανική δραστηριότητα δέχεται πλήγμα από το χωρίς προηγούμενο ράλι των τιμών της ενέργειας, με τη ζήτηση να μειώνεται και την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να χάνει συνεχώς έδαφος.

Μεγάλες διακυμάνσεις στην Κίνα

Οι αγορές στην Κίνα τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν μεγάλες διακυμάνσεις καθώς τα κρούσματα της πανδημίας βρίσκονται σε υψηλά διετίας με τις αρχές να επιβάλλουν ξανά περιορισμούς σε μεγάλες πόλεις όπως είναι το εμπορικό κέντρο της Σενζέν. Στις ΗΠΑ –συν τοις άλλοις- ξεκινά κύκλος αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου, με την εποχή του φθηνού χρήματος να φτάνει όπως όλα δείχνουν στο τέλος της.

Οι συνολικές απώλειες των 12 τρς δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση των μεγάλων χρηματιστηρίων υπολογίζονται από την πορεία των μετοχών σε όλο τον κόσμο όπως αυτές υπολογίζονται για το 2022 από τον δείκτη MSCI All-Country World Index, με βάση στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg.

Σοκ και στις «χρυσές» μετοχές

Από το σοκ τον αγορών δεν γλύτωσαν ούτε «χρυσές» μετοχές που έχουν προσφέρει παραδοσιακά υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές, ειδικά στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, η μεγάλη αστάθεια που καταγράφεται στις αγορές φέτος οδήγησε πολλές μετοχές σε χαμηλά 52 εβδομάδων, κάτι που έχει να γίνει από το ξέσπασμα της πανδημίας, ότανβο Covid-19 έπληξε για πρώτη φορά τις αγορές τον Μάρτιο του 2020. Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές της Apple, της εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, υποχωρούν περίπου 17% από τα υψηλά του Ιανουαρίου αλλάζοντας την τάση στην αγορά.

Καθώς η λίστα με τις μετοχές που έχουν γυρίσει σε πτωτική τάση (bear market) μεγαλώνει, όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν νέα καταφύγια σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων και σε άλλες αγορές. Το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων της αμερικανικής τράπεζας Bank of America Corp. σε μελέτη του για το Μάρτιο ανέφερε ότι η κατανομή σε μετρητά μεταξύ των πελατών της έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ η έκθεση σε μετοχές μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών σχεδόν. Οι περισσότεροι επενδυτές που έλαβαν μέρος στην έρευνα αυτή αναμένουν τώρα ότι οι μετοχές παγκοσμίως θα βρεθούν σε πτωτική πορεία φέτος, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί από την οικονομική κρίση του 2008.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024