Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Economist: Ρωσικός «χειμώνας» στην οικονομία

Economist: Ρωσικός «χειμώνας» στην οικονομία

Οι πληθωριστικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας θα αυξηθούν

Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω αυξανόμενου συναγερμού για τον πληθωρισμό στην Αμερική, οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου έκαναν ανάρτηση σε blog στην οποία εξέτασαν ιστορικούς παραλληλισμούς για τις πιέσεις στις τιμές των ακινήτων.

Αν και ο Τύπος ήταν γεμάτος από συγκρίσεις με πετρελαϊκά σοκ με τη δεκαετία του 1970, έγραψαν ότι μεγαλύτερη ομοιότητα αποτελούσε η κατάσταση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι ελλείψεις προσφοράς αλληλεπιδρούσαν με τη συσσωρευμένη ζήτηση για να ανεβάσουν τον πληθωρισμό. Ήταν ένα καλά αιτιολογημένο επιχείρημα.

Αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γεννά ένα ανησυχητικό ερώτημα: αντιμετωπίζει τώρα η παγκόσμια οικονομία ένα πετρελαϊκό σοκ τύπου της δεκαετίας του 1970 πέρα από μια κρίση προσφοράς όπως αυτή στα τέλη της δεκαετίας του 1940;

Βεβαίως, κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός στον πλούσιο κόσμο θα φτάσει στα τρελά διψήφια ύψη αυτών των γεγονότων. Παρόλα αυτά, το πετρελαϊκό σοκ είναι μια οδυνηρή εξέλιξη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Μαρτίου, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Αμερική ήταν ήδη σε υψηλό 40 ετών για τον Φεβρουάριο, στο 7,9% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε το 5% (βλ. διάγραμμα 1). Οι τιμές αναμενόταν να αποκλιμακωθούν καθώς ο πλούσιος κόσμος άφηνε πίσω του τα χειρότερα της πανδημίας του covid-19.

Τώρα υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα παραμείνει άβολα υψηλός στην Αμερική, την Ευρώπη και αλλού. Και σαν να χρειάζονταν κι άλλα άσχημα νέα, τα κυλιόμενα lockdown σε μέρη της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού κόμβου της Σενζέν, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται στις αγορές σταθερού εισοδήματος στην Αμερική.

Διαβάστε όλο το άρθρο στον ΟΤ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024