Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι

Στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ .Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι τα προϊόντα που η χώρα μας εισήγαγε από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες αναμένεται να καλυφθούν με την ενεργοποίηση εναλλακτικών αγορών από τους εισαγωγείς, και τόνισε ότι το κράτος διευκολύνει στην παράκαμψη οιονδήποτε γραφειοκρατικών εμποδίων. Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για καλλιέργεια προϊόντων όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι τα οποία εντάσσει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ, όπως σημείωσε και ο ίδιος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ με βάση τρεις άξονες:

1. Την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής.

2. Την ενίσχυση των παραγωγών που προϊόντα που εισαγάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες.

3. Την ενεργοποίηση των ΚΟΑ για ενίσχυση των εξαγωγών μας

Επίσης, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος.

Τέλος αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για να καλύψει την αύξηση του κόστους παραγωγής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο στους 340.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στήριξη του κατ΄ επάγγελμα αγρότη παραγωγού

Στα πρόσθετα μέτρα, που προτίθεται η κυβέρνηση να λάψει για την μείωση του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Μέρα25 κυρίας Μαρίας Απατζίδου.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους 180 εκατ, ευρώ και επισήμανε τη δέσμευση του πρωθυπουργού μαζί με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στις επόμενες μέρες, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους αγρότες, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ξεκινά η περίοδος άρδευσης.

Σε ό,τι αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι είχαν γίνει και εκπτώσεις της τάξεως του 50%  από τη ΔΕΗ στα αγροτικά τιμολόγια, από τον Αύγουστο και μετά, οι οποίες συνυπολογίζονται με την ρήτρα αναπροσαρμογής ώστε να καλύπτεται το 80%.

Ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι η πρώτη υπογραφή που έθεσε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η διάθεση 50 εκατομμυρίων από τα de minimis προκειμένου να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr