Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι μεν, αλλά...»

«Ναι μεν, αλλά…»

Οι καλλιτέχνες και η Ουκρανία

Οταν δεν μένουν «βουβοί», ψελλίζουν την ανέξοδη συμπαράστασή τους στα «θύματα του ιμπεριαλισμού» από όπου κι αν προέρχεται. Παίζουν έτσι – άθελά τους; – την κασέτα του συμψηφισμού ανάμεσα σε αυτόν που εισβάλλει και αυτόν που αντιστέκεται. Δεν είναι ούτε με τον Πούτιν ούτε με το ΝΑΤΟ ούτε με τους Αμερικανούς (σε μια ελεύθερα διαστρεβλωμένη περιγραφή των αντιτιθέμενων πλευρών).

Δεν ξεχνούν τον πόλεμο της Βοσνίας, όπως σε κάθε τρομοκρατική πράξη ισλαμιστών δεν ξεχνούσαν τους Σταυροφόρους της Δύσης.

Οι έλληνες καλλιτέχνες, που κρατούσαν μέχρι πρόσφατα την ντουντούκα της αγανάκτησης, επιχειρούσαν την κάθοδο προς τον λαό με τα ντέρτια της Μεταπολίτευσης και σιγοντάριζαν τον αντισυστημισμό – ακόμη και εν μέσω πανδημίας -, αυτή τη φορά αποστρέφουν το πρόσωπο από την πραγματικότητα.

Μένουν άφωνοι. «Ναι μεν, αλλά» είναι η επωδός που ακούγεται πίσω από τα τιτιβίσματα, τις αναρτήσεις και τα σιροπιασμένα μηνύματα προς τους πρόσφυγες. Οσοι θέλουν πιστεύουν και το άλλο κατασκεύασμα: ότι έπεσε ξαφνικά μαύρο στον Τσαϊκόφσκι και τον ρωσικό πολιτισμό συλλήβδην.

Αυτή η στάση εξηγεί, για παράδειγμα, τη συμμετοχή της Νατάσας Μποφίλιου σε συναυλία φοιτητικών συλλόγων, η αφίσα της οποίας γράφει: «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» (εισβολή λέγεται, με την ευκαιρία), «Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας» (να ο συμψηφισμός που μπορεί να σαγηνεύει και νεόκοπες τροτσκίστριες με βιμπράτο).

Γι’ αυτό και είναι ενθαρρυντική η είδηση ότι αρκετοί έλληνες τραγουδοποιοί -ανάμεσά τους, γνωστά ονόματα- προσπαθούν να φέρουν εις πέρας μια πρωτοβουλία του Στάθη Δρογώση για τηλεμαραθώνιο (πιθανότατα στην ΕΡΤ) ως ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό. Οψόμεθα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024