Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Google – Facebook: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η διαφημιστική συμφωνία των γιγάντων

Google – Facebook: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η διαφημιστική συμφωνία των γιγάντων

Οι δύο όμιλοι κατηγορούνται ότι κατέληξαν σε «παράνομη» συνεννόηση προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσαν την Παρασευή ότι διενεργούν χωριστές αντιμονοπωλιακές έρευνες για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το 2018 οι αμερικανοί κολοσσοί του Διαδικτύου Google και Meta (τέως Facebook Inc.) για τη διαδικτυακή διαφήμιση.

Η επίμαχη συμφωνία «Jedi Blue» βρίσκεται ήδη από το 2020 στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης, με τους δύο ομίλους να κατηγορούνται ότι κατέληξαν σε «παράνομη» συνεννόηση προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης σε βάρος του ανταγωνισμού.

Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο υποψιάζονται πως η Meta και η Google χειραγώγησαν το σύστημα που καθορίζει ποιες διαφημίσεις αναρτώνται στις ιστοσελίδες ανάλογα με το προφίλ του χρήστη.

Η Επιτροπή και η βρετανική Αρχή ανταγωνισμού (CMA) ανακοίνωσαν η καθεμία χωριστά την έναρξη των ερευνών και δήλωσαν πως εργάζονται «στενά».

«Αν η έρευνά μας το επιβεβαιώσει, θα σημαίνει πως στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε μια ήδη πολύ συγκεντρωτική αγορά, εις βάρος των αντιπάλων τους, των εκδοτών (περιεχομένου) και εντέλει των καταναλωτών» δήλωσε η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Google συνέπραξε με τη Meta προκειμένου να αποκλείσουν ανταγωνιστές που παρέχουν στους εκδότες σημαντικές υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης», κάτι που δυσκολεύει την πρόσβαση στην αγορά μικρών επιχειρήσεων και «μπορεί να περιορίσει την επιλογή των πελατών»,δήλωσε ο Αντρέα Κοσέλι, γενικός διευθυντής της CMA.

«Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει το αποτέλεσμά της», υπενθυμίζουν οι Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024