Ρωσία: Ελλείψεις σε φάρμακα αρχίζουν να εμφανίζονται στα φαρμακεία
Η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των ρώσων καταναλωτών
Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα ρωσικά φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.
Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό και, κατά συνέπεια, περιμένοντας την δημιουργία ελλείψεων ή υψηλό πληθωρισμό, αγοράζουν προληπτικά.
Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την φαρμακευτική βιομηχανία, η Kommersant προβλέπει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιθανόν να βρεθούν χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές
Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% των εισαγόμενων φαρμακευτικών πρώτων υλών, καθυστερούν εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Τα ρωσικά στοκ μπορούν να διαρκέσουν για διάστημα τριών έως έξι μηνών.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία βρέθηκε σχεδόν χωρίς φαρμακευτική βιομηχανία.
Εξαρτημένη επί μακρόν από τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, η Ρωσία συγκρότησε πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, με στόχο να γίνει εξαγωγική χώρα. Η πολιτική αυτή τροφοδοτήθηκε από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία.
Ομως, η ρωσική παραγωγή συνεχίζει να εξαρτάται από την εισαγωγή πρώτων υλών.
- Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία
- Τα καλοκαιρινά χόρτα είναι το «φάρμακο» που δεν ξέραμε;
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο – Εκκενώθηκαν προληπτικά δωμάτια
- Η άδεια ψυχικής υγείας γίνεται νέα πραγματικότητα στους χώρους εργασίας
- Αυτές οι 7 ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ των ασφαλέστερων στον κόσμο
- Βουλή: «Κουρελόχαρτο» ο Κανονισμός από τη ΝΔ – «Βαθύ σκοτάδι» στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών
- Η επιστήμη ξέρει γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο ντους
- Παχυσαρκία: Γιατί έμειναν στον αέρα οι 46.000 δικαιούχοι του προγράμματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442