Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί «Ουκρανούς εθνικιστές» για την παραβίαση της εκεχειρίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί «Ουκρανούς εθνικιστές» για την παραβίαση της εκεχειρίας

Η Ρωσία κατηγορεί Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι μπλοκάρουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και εμπόδισαν αμάχους να φύγουν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός. Οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-14:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί εξ ολοκλήρου την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

Κίεβο: Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς

Από πλευράς τους, οι ουκρανικές αρχές της πόλης, ισχυρίζονται ότι η εκκένωση δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί καθώς δεν μπόρεσε να  εξασφαλιστεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής για τους αμάχους αφού τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνέχιζαν να χρησιμοποιούν ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε ότι «περιμένει την ανακοίνωση» μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός «για να εξασφαλίσει τη διάσωση της εκκένωσης των κατοίκων της Μαριούπολης».

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.

«Μόλις έχουμε ένα καθεστώς σιωπής και ασφαλούς διέλευσης, θα πάμε αμέσως στον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Ζαπορίζια, τη Ντνίπρο ή άλλο ασφαλές μέρος».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024