Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Μόσχα

Τι ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-14:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

Η κατάπαυση του πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες αποτέλεσε τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των συζητήσεων για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ερευνάται η δυνατότητα να διεξαχθούν στο Σαββατοκύριακο.

Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη

H πόλη της Μαριούπολης σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό με τον δήμαρχο να είχε ήδη ζητήσει να ανοίξουν ασφαλείς οδοί για να διαφύγουν οι πολίτες όπως είπε, η πόλη βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία και δέχεται «ανελέητες επιθέσεις».

Η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχό της.

Τι ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης

«Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν να έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η απόφαση της Ρωσίας να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι δείχνει και τη βούλησή της να «τελειώνει» με την κατάληψη της πόλης.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία – Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Βολνοβάκα: Δραματικές εικόνες

Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις. Η ανταποκρίτρια του Guardian, Emma Graham-Harrison αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη:

«Στη Βολνοβάκα, η επίθεση εξακολουθεί να είναι τόσο έντονη που τα πτώματα ακόμα δεν έχουν περισυλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί που είναι ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελούν αποστολές διάσωσης, επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.

Χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με φθίνουσες προμήθειες τροφίμων και νερού, προστατεύοντας από μια προφανώς παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, λέει.

«Δεν σταματάει ποτέ, κάθε πέντε λεπτά γίνεται απόβαση όλμου ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα ρουκετών», δήλωσε τηλεφωνικά.

«Στην πόλη δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες απώλειες. Έτσι, κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί εντελώς μέχρι το έδαφος».

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024