ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε “καταστροφικές συνέπειες” για όλον τον κόσμο
«Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές» σημειώνει το ΔΝΤ
Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.
Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία.
«Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισμού τους.
Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, είναι «ήδη σαφές» ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο συνδέεται και με την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που ζήτησε η Ουκρανία από τις 25 Φεβρουαρίου ανέρχεται στο 1,4 δισεκ. δολάρια. Το αίτημα αυτό ενδέχεται να υποβληθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εκλογές στο Περού: Υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς ο πιθανότερος αντίπαλος της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο
- Σταχτοδέλφινο στο Αιγαίο: Η σπάνια εμφάνιση μεταξύ Χίου και Ικαρίας
- Φαραντούρης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος σοβαρός πόλος για τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Δράση με Ολυμπιακός – ΑΕΚ και Ρεάλ – Χάποελ
- Πρωτομαγιά: Ο διπλός συμβολισμός της – Από τη γιορτή της φύσης στους εργατικούς αγώνες
- Πώς θα γλιτώσετε τους πλειστηριασμούς – Τα σημεία κλειδιά
- Η Μέριλ Στριπ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κι ένα «μυστικό»
- Ινφαντίνο: «Το Ιράν θα παίξει στο Μουντιάλ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442