Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα και οι άλλοι

Η Ελλάδα και οι άλλοι

Ο υπουργός που φώναζε στα... τέσσερα

Υπάρχει κάτι εκπληκτικό που κατάφερε ο Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Να ενώσει την Ευρώπη. Εναντίον του. Ακόμα και χώρες μετρ των ίσων αποστάσεων όπως η Γερμανία, η οποία έως χθες διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, τάχθηκαν στο πλευρό του Κιέβου, ενώ είναι ατελείωτη η λίστα των κρατών που στέλνουν πολεμικό υλικό στον Ζελένσκι. Την αρχική χλιαρή και αμήχανη αντίδραση της Δύσης διαδέχτηκε μια αποφασιστική και αταλάντευτη στάση κατά του ρώσου εισβολέα. Ο Πούτιν δεν πολεμάει την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και κάτι ευρύτερο.

Τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης κυρίαρχων κρατών. Την ίδια τη δημοκρατία. Η ΕΕ δεν στέκεται στο πλευρό του Ζελένσκι. Αλλά απέναντι στον αυταρχισμό και στον επεκτατικό αυταρχισμό του Πούτιν. Του ηγέτη που φυλακίζει αντιφρονούντες, αδιαφορεί πλήρως για κάθε διάσταση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο οποίος, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000, το Σύνταγμα της χώρας του προέβλεπε ανώτατο όριο θητείας 8 έτη και δύο δεκαετίες μετά πέρασε ειδικό νόμο που του επιτρέπει να παραμείνει πρόεδρος έως το 2036. Και ενώ όλη η Ευρώπη συνειδητοποιεί την επικινδυνότητα των αυταρχικών ηγετών στη διατάραξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ειρήνης και συσπειρωμένη όσο ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τάσσεται κατά της Ρωσίας, στο δικό μας «χωριό» οι διαθέσεις και οι διατυπώσεις βάζουν και πάλι αστερίσκους.

Τη στιγμή που ο Ολαφ Σολτς καταχειροκροτούνταν στην ιστορική του ομιλία, συγκεντρώνοντας τα εύσημα όχι μόνο του CDU, αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας του, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα έριζε για το κατά πόσο έπρεπε να στείλουμε πολεμικό υλικό στο Κίεβο. Ταυτόχρονα, τα μηνύματά τους είναι γενικώς και αορίστως αντιπολεμικά και τεχνηέντως αχρωμάτιστα σε μια λογική ίσων αποστάσεων. Και βέβαια για μια ακόμη φορά γίναμε πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.

Αφού δεν έχει υπάρξει άλλο κράτος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στο οποίο πρώην υπουργός Αμυνας κάνει like σε ανάρτηση πρεσβείας που προσβάλλει τη χώρα του και βάλλει κατά όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και κατά της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα στην οποία υπουργός Αμυνας να φωνάζει σε πολιτικούς του αντιπάλους εντός του Κοινοβουλίου «εσείς στα τέσσερα».

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024