Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπορέλ: «Ταμπού που πέφτει» ότι «η ΕΕ είναι ένωση ειρήνης» - Γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορέλ: «Ταμπού που πέφτει» ότι «η ΕΕ είναι ένωση ειρήνης» – Γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Kαθοριστικό σημείο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Βόμβες ιστορικών διαστάσεων εκτόξευσε πριν από λίγο ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε επίσημη έκτακτη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες καλώντας το σύνολο της ΕΕ και των κρατών μελών να ακολουθήσουν το χτεσινό παράδειγμα της Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό της με ένα στρατιωτικό πρόγραμμα μαμούθ.

Καθοριστικό σημείο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που δείχνει σαφή πρόθεση στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης έκανε λόγο για «καθοριστικό σημείο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα θεωρούνταν η ΕΕ μια ένωση ειρήνης και δεν θα πρέπει να προμηθεύει όπλα σε άλλη χώρα. Είναι ένα ακόμα ταμπού που πέφτει».

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας λέγοντας ότι συζήτησαν ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός των ουκρανικών αιτημάτων και των αναγκών για τη στήριξή τους λέγοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί μαζί με το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ακόμη ότι σε επίπεδο συνεργασίας πληροφοριών θα τεθεί σε εφαρμογή το δορυφορικό κέντρο της Μαδρίτης καθώς ο πόλεμος δεν μπορεί να περιμένει -όπως είπε- γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τατύτατη μείωση της εξάρτησης από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας

Σημείωσε δε ότι «δεν θα υποτιμήσουμε τις δυσκολίες στη νέα εποχή των σχέσεών μας με τη Ρωσία» κάνοντας λόγο για την ανάγκη η ΕΕ να μειώσει το ταχύτερο δυνατό να την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

«Πληρώνουμε πολλά» που πάνε στον εξοπλισμό της Ρωσίας υποστήριξε ο Ζοζέπ Μπορέλ λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είνα πόλεμος μιας κλίκας ολιγαρχών και όχι του ρωσικού λαού.

Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτσι «ματώνει» τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ενωση – Όλες οι κυρώσεις

Διαβάστε επίσης – LIVE: Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Να δαπανήσουμε περισσότερα και καλύτερα για εξοπλισμούς

Στην κατεύθυνση αυτή της «διάκρισης του καθεστώτος Πούτιν από τον ρωσικό λαό» ο κ. Μπορέλ τόνισε η Ελβετία είναι στο πλευρό της ΕΕ για την εφαρμογή του πακέτου μέτρου που θα πλήξει τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα των Ρώσων ολιγαρχών που υποστηρίζουν τον Πούτιν.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για άλλες χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία υποστηρίζοντας ότι είναι υπό την απειλή της Ρωσίας και τόνισε σε ότι αφορά την Ουκρανία ότι «αντιδράσαμε γοργά και με ενότητα» ενώ μίλησε και για ενίσχυση του πακέτου κυρώσεων στη Λευκορωσία ως χώρα συμμάχου της Ρωσίας.

Κάνοντας λόγο για «στρατηγική πυξίδα» έδωσε μια εντελώς νέα διάσταση στα περί ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης λέγοντας ότι «η Γερμανία θέλει να αυξησει τις αμυντικές της δυνατότητες». Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει με το σύνολο της ΕΕ, «να δαπανήσουμε περισσότερα και καλύτερα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» ήταν το μήνυμα του Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες που είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε

Ωστόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιήσε ότι «αυτό θα έχει τίμημα. Οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες. Είναι καλύτερο να το εξηγήσεις στην κοινή γνώμη ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τώρα. Να το αντιμετωπίσουμε αυτό με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Γυρνάμε σελίδα στην ιστορία μετά το Β’ παγκόσμιο πολέμο και τον ψυχρό πόλεμο. Οι σχέσεις με τη Ρωσια δεν θα καθορίζεται μόνο με το εμπόριο. Θέλουμε να αμυνθούμε έναντι του καθεστώτος Πούτιν».

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024